PlanToys, houten speelgoed, bollen

Van houtafval tot speelgoedauto

Vlaamse familie geeft boost aan Thaise PlanToys

Speelgoedfabrikant PlanToys produceert al ruim veertig jaar houten speelgoed voor kinderen tot drie jaar. Misschien zag je de doktersset, het Wonky Fruit of het poppenhuis al liggen in één of andere kinderspeciaalzaak. Wat maakt de Thaise producent dan zo speciaal in vergelijking met ander speelgoed? Duurzaamheid is van bij de opstart de hoofddoelstelling van het bedrijf. De ecologische en sociale voetafdruk loopt als een rode draad doorheen het bedrijf van eigenaar en oprichter Vitool Viraponsavan (die naam schrijven we maar één keer, beloofd).

Tien jaar geleden kreeg PlanToys een stevige Vlaamse input. Alain en Olivier De Rauw, vader en zoon jawel, bemannen het Europese hoofdkwartier in Dendermonde. Vanuit de Ros Beiaardstad zorgen ze voor de distributie van het houten kinderspeelgoed over Europa en daarbuiten. We schoven tijdens de eindejaarperiode mee aan tafel met vader en zoon De Rauw. Duurzaamheid rolt in dit verhaal de bal een stuk verder dan het recycleren van rubberbomen. “PlanToys is doordrongen van ecologische en sociale initiatieven. Net dat positieve verhaal sprak mij enorm aan” aldus Alain De Rauw.

Vader Alain en zoon Olivier De Rauw in de Europese uitvalsbasis van PlanToys in Dendermonde.

Rubberhout

PlanToys gebruikt chemicaliënvrij rubberhout en non-formaldehydevrije lijm. “Hun verhaal begon 43 jaar geleden toen de oprichter (de naam staat in de inleiding, red) samen met enkele vrienden de PlanGroup oprichtte”, legt Alain De Rauw uit. “Hij kwam uit een streek in het zuiden van Thailand waar de zon zes maanden per jaar niet te zien was door de luchtvervuiling. Daar wou hij samen met zijn vrienden iets aan doen. Zijn oog viel op het hout van rubberbomen. Nadat de rubberplant zijn dienst heeft gedaan na ongeveer 25 jaar, verbrandden de boeren de stammen en takken - vandaar de rook - om nieuwe bomen te planten. Vitool zocht en vond een veel duurzamere manier van werken.”

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.