Van pet- naar pefflessen

Producten van plantaardige oorsprong zijn aan een steile opmars bezig, in ongeveer elk denkbare sector. Als alles volgens plan verloopt, binnenkort ook in de sector van de drankverpakkigen. Petflessen kenden we al, de flessen van harde plastic die opnieuw gebruikt kunnen worden. Nu zijn de pefflessen aan de orde.

 

Advertising
 

Coca-Cola toont interesse

Pef staat voor polyethyleenfuranoaat. Het is plastic dat voor 100 procent van plantaardige oorsprong is. De Duitse chemiereus BASF en zijn Nederlandse sectorgenoot Avantium (een spin-off van Shell) gaan samen pef-plastic fabriceren. Hun joint venture Synvina zal het furaandicarbonzuur (FDCA) produceren waarmee pef gemaakt wordt. Onder meer Coca-Cola zou al belangstelling tonen.

 

Fabriek in Antwerpen

Voor de productie van de pefflessen wil Synvina in de haven van Antwerpen een nieuwe fabriek bouwen, goed voor 50 arbeidsplaatsen. Maar zover is het nog niet! Het voorbereidend onderzoekswerk moet tegen 2018 klaar zijn. Pas dan wordt een definitieve investeringsbeslissing genomen, zegt Frank Roerink, financieel directeur bij Avantium aan het persbureau Belga. We zien de plannen om in Antwerpen een fabriek op te starten met vertrouwen tegemoet.

De fabriek moet een capaciteit bereiken van 50.000 ton per jaar, goed voor 4 miljard drankflessen. Maar een peulschil in vergelijking met de 60 miljoen ton pet die elk jaar wereldwijd geproduceerd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.