Veggieburgers en sojamelk ook gezond voor de arbeidsmarkt: 38.000 banen tegen 2035

De sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse overheid.

Bedrijvennetwerk Next Food Chain (NFC) heeft zich over de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel gebogen. Wat blijkt? Meer dan 150 bedrijven in deze regio richten zich al minstens deels op alternatieve eiwitten zoals vlees- en melkvervangers, kweekvlees of peulvruchten.

Samen zijn ze goed voor een bedrijfswaarde tussen de 1,4 tot 1,8 miljard euro. En dat is slechts het begin, blijkt uit het rapport dat de eiwitshift op ons bord in kaart brengt.

Essentiële eiwitten

Om te groeien en gezond te blijven is de inname van voldoende eiwitrijke voeding essentieel voor de mens. Tot voor kort kwamen die eiwitten met name uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Maar nu de zware gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie voor het milieu en het klimaat steeds duidelijker worden, kijken consumenten en  bedrijven steeds vaker naar eiwitten uit andere bronnen: plantaardige ingrediënten, algen, wieren en insecten.

Hoeveel bedrijven precies inzetten op die eiwitshift, bleef lange tijd een blinde vlek. Daarom bestelde de Vlaamse overheid een rapport dat de alternatieve eiwitproductie of -verwerking in Vlaanderen en Brussel bekijkt en het potentieel op de langere termijn berekent.

Uit die studie blijkt dat vandaag al 155 ondernemingen actief zijn binnen deze sector – goed voor meer dan 2500 banen.

Groei

Het rapport voorspelt dat de sector een enorme groei zal kennen en binnen amper tien jaar 6 tot 15 keer groter zal zijn. De schatting houdt rekening met een aantal scenario’s die uitgaan van verschillende niveaus van technologische innovatie, ondersteuning door de overheid en enthousiasme van consumenten.

Afhankelijk van het scenario zou de bedrijfswaarde slingeren tussen de 9,5 en 22,2 miljard euro. De sector zal in 2035 naar verwachting ook tussen de 13.500 en 38.000 personen tewerkstellen.

“De Vlaamse en Brusselse alternatieve eiwitsector is in volle ontwikkeling en heeft veel groeipotentieel”, reageert Karolien Byttebier, projectmedewerker voeding bij Bond Beter Leefmilieu. “De volgende regeringen hebben een duidelijke opgave: geef de alternatieve eiwitsector alle kansen, zodat ze op haar beurt onze economie kan versterken en we de voordelen van de eiwitshift maximaal kunnen plukken.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.