Everlasting
(Beeld: Everlasting)

Verder rijden met elektrische wagen

EnergyVille krijgt 1,3 miljoen euro van de Europese Commissie om het rijbereik en de levensduur van batterijen in elektrische voertuigen (EV) te verbeteren.

Nog veel drempels

Het aantal elektrische voertuigen op de Europese wegen stijgt, maar toch niet zo snel als initieel gedacht of gehoopt. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • de hoge prijs
  • het beperkte rijbereik
  • twijfels over de duurzaamheid en veiligheid van de batterijen.

De lage actieradius blijkt ook een drempel voor het e-taxiproject van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de taxifederatie (GTL).

Een belangrijke factor in de prestaties van de batterijen zijn uiteraard de gebruikte materialen. Maar ook een betere opvolging en beheer van het batterijpakket, door een zogenaamd batterijmanagementsysteem (BMS), kan een belangrijke winst opleveren.

Batterijen optimaliseren

EnergyVille is coördinator van het EVERLASTING project (Electric Vehicle Enhanced Range, Lifetime And Safety Through INGenious battery management). Hierin werken elf partners samen aan baanbrekende technologieën die moeten leiden tot een hogere energieinhoud, verbeterde veiligheid, betere betrouwbaarheid en lagere kosten voor EV batterijen.

Het project startte op 1 september, heeft een looptijd van vier jaar en een budget van 8,2 miljoen euro. EnergyVille zal zich in dit project richten op het ontwikkelen van zelflerende algoritmes om de gezondheidstoestand van een batterij nauwkeurig op te volgen. Er wordt ook gezocht naar technieken om de belasting en de koeling van de batterij te optimaliseren om op die manier de levensduur van de batterij met 20 procent te verlengen.

De technologie zal ook bruikbaar zijn voor netgekoppelde stationaire batterijen.

Meer over het Everlasting project.

datum: 18 november 2016
bron: EnergyVille
foto: Everlasting

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.