Verhuurplatformen voor mode niet altijd beter voor het milieu

Kledingverhuur lijkt een duurzaam alternatief, maar onderzoek wijst uit dat het niet altijd de ecologische voetafdruk verkleint. Voor een kwart van de gebruikers kan het zelfs leiden tot meer consumptie.

Platformen die abonnementen aanbieden voor kledingverhuur, zoals Le Closet en Coucou, groeien in populariteit. Ze spelen in op de vraag naar meer duurzaamheid binnen de textielindustrie, een sector die wereldwijd bekend staat om haar hoge milieukosten. Het idee is dat consumenten hun garderobe regelmatig kunnen vernieuwen zonder de planeet verder te belasten. Onderzoek van wetenschappers Joëlle Vanhamme en Valerie Swaen toont echter dat het ecologische effect vaak overschat wordt.

Het principe achter de diensten is eenvoudig: consumenten huren kledingstukken tijdelijk in plaats van ze te kopen. Dit model verlengt de levensduur van kleding door meerdere gebruikers, wat de productie van nieuwe kleding kan verminderen. Toch is er een keerzijde. Interviews en kwantitatieve studies met gebruikers van kledingverhuurplatformen wijzen op rebound-effecten. Bij een kwart van de gebruikers, vooral in twee specifieke groepen, zorgt kledingverhuur niet voor een verlaging van hun ecologische voetafdruk, maar voor een stijging.

Twee consumentengroepen met negatieve effecten

De groep “thrill and pleasure seekers” gebruikt kledingverhuur als een manier om snel en vaak nieuwe trends uit te proberen. Dit stimuleert hun consumptiegedrag, wat milieuwinst tenietdoet. Een andere groep, de “contextually apathetic spenders”, verlaagt hun kledingconsumptie, maar verhoogt uitgaven in andere categorieën zoals reizen of technologie. Dit compenseert de duurzame voordelen van kledingverhuur.

lees ook

Wordt online kleding huren de nieuwe mode? 

De onderzoekers pleiten voor een meer gerichte aanpak door verhuurbedrijven. Ze stellen voor om minder de nadruk te leggen op de hedonistische aspecten van kledingverhuur en juist de ecologische voordelen centraal te stellen. Daarnaast kunnen bedrijven hun aanbod verduurzamen door langer gebruik van kledingstukken te stimuleren en klanten bewust te maken van de impact van hun keuzes.

Samenwerking en bewustwording nodig

De verantwoordelijkheid voor duurzamere modeconsumptie ligt zowel bij bedrijven als consumenten. Platformen kunnen hun impact vergroten door meer samen te werken en data te delen over de ecologische effecten van kledingverhuur. Consumenten worden aangemoedigd om bewuster te consumeren en impulsaankopen te vermijden.

De transitie naar duurzamere mode vraagt om een gezamenlijke inspanning. Alleen zo kunnen verhuurplatformen bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk zonder onbedoeld bij te dragen aan meer consumptie.

Joëlle Vanhamme is hoogleraar Marketing aan de EDHEC Business School, Valerie Swaen is hoogleraar Managementwetenschappen aan de Université catholique de Louvain (UCLouvain).

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.