Verklein je ecologische voetafdruk met circulaire schoenen

Fast fashion heeft de afgelopen decennia de bovenhand genomen in de mode-industrie, met een groeiende afvalberg tot gevolg. KU Leuven werkt samen met LUCA School of Arts en enkele kmo’s aan een circulaire strategie voor de schoenenindustrie met een focus op onderhoud, reparatie en hergebruik. 

Textielstorten schieten als paddenstoelen uit de grond, grotendeels veroorzaakt door de fast fashionindustrie, en dat begint de consument steeds meer te beseffen. Het groeiende bewustzijn rond het ecologische aspect van kleding bij consumenten dwingt grote modeketens om in te zetten op duurzame materialen en processen. Collecties of labels met ‘gemaakt van gerecycleerde materialen’ zijn een marketingtechniek geworden om klanten een schijnbaar duurzame aankoop te laten maken. Hoewel er bij sommige merken een zekere waarheid schuilt, is recycleren niet de enige sleutel tot een duurzame textielindustrie.  

Er is een stap in de levenscyclus van een product dat nog te weinig aandacht krijgt: hergebruik. Professor Ysabel Nauwelaerts (KU Leuven) wil het repareren, onderhouden en hergebruiken van producten, en meer specifiek schoenen, in de kijker zetten. In samenwerking met Ben Hagenaars van LUCA School of Arts en enkele kmo’ s uit de Vlaamse schoenensector, startte ze een project op onder de naam ‘Recare About Shoes’. Hiermee wil ze de weg vrijmaken voor een circulaire schoenenindustrie gebaseerd op onderhoud, herstellen en hergebruiken.  

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.