Vernieuwde SUSTATOOL gelanceerd op 15 maart 2019

Op 15 maart lanceerde MVO Vlaanderen de vernieuwde versie van de Sustatool. Nu kan elke organisatie in Vlaanderen haar beleid verduurzamen op een gestructureerde en professionele manier. 

Online en op maat

De Sustatool zelf bestond al een tijdje. Maar via onderzoek aan de Universiteit Antwerpen, door Prof. Hans Verboven, werd de tool verder verfijnd en op maat van de Vlaamse bedrijven gemaakt. Bovendien is deze nu volledig toegankelijk via een webomgeving.

Volgens Prof. Verboven is werken aan duurzaamheid in professionele organisaties, ook echt nodig: 

“Duurzaamheid wordt nog te vaak verkeerd begrepen. Het wordt verkeerdelijk geassocieerd met fair trade, zonnepanelen, bioproducten of goede doelen. Men ziet het nog te veel als iets wat in de marge meespeelt. Dat is een gemiste kans. Duurzaamheid is operationeel en strategisch belangrijk. Het is een win-win die je als organisatie in staat stelt om bedreigingen om te buigen naar opportuniteiten. Maar het vraagt engagement vanuit het topmanagement en werkt enkel wanneer het geborgd wordt in alle lagen van de organisatie.”

Verder wijst Verboven erop dat duurzaamheid bedrijfsleiders kan aanzetten tot strategische veranderingen en innovaties. Het kan bestaan uit een procesoptimalisatie binnen het bestaande business model. Duurzaamheid is dan een synoniem voor efficiëntie en gezond verstand.

Belangrijke tool voor Vlaamse bedrijven

De Sustatool is een initiatief van het kabinet van de Vlaamse Minister van de sociale economie. Haar kabinetsmedewerker legde uit waarom dit een belangrijke tool is voor de Vlaamse bedrijven: 

“MVO was tot een jaar of 5 geleden vooral opgebouwd rond sociale thema’s. Misschien mede daardoor zagen we weinig grote bedrijven die zich engageerden om rond maatschappelijk verantwoord ondernemen te werken. Daarom zijn we in 2014 een andere weg ingeslagen. We wilden een positieve aanpak, niet met het vingertje wijzen en zeggen wat niet mag, maar bedrijven stimuleren om aan de slag te gaan. De Sustatool was geboren. 

Nu 5 jaar later is deze tool verder geëvolueerd en volledig ingebed in een webomgeving. Het is nl. belangrijk dat zo’n tool vlot toegankelijk is. Maar dit is uiteraard geen eindpunt. We zijn met een aantal sectoren bezig om de Sustatool verder te verfijnen en op maat van hun sector te maken. De tool zal blijven evolueren, net zoals MVO blijft evolueren.”

De praktische opvolging en coördinatie van de Sustatool gebeurt op het departement Werk en Sociale Economie, via MVO Vlaanderen. Bie De Keulenaer  is het aanspreekpunt. Je kan contact met haar opnemen via: bie.dekeulenaer@wse.vlaanderen.be.

Starten met de Sustatool kan via deze link

Enkele sfeerbeelden van de lancering

01-Sustatool lancering-9875963

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.