Zakenreizen verminderen na pandemie
Businessman and businesswoman walking with luggage suitcases, travel to business trip - (Beeld: Adobe Stock)

Vier op de tien zakenreizigers denkt minder te vliegen na pandemie

Vier op de tien Europese zakenreizigers is van plan ook na de pandemie minder te vliegen, blijkt uit een enquête door YouGov. Ze zijn inmiddels gewend aan thuiswerken en online vergaderingen.

YouGov bevroeg 1.414 zakenreizigers in zeven Europese landen over hun reisplannen als alle coronabeperkingen zijn opgeheven. Daaruit blijkt dat 42 procent van plan is minder te vliegen en 5 procent zelfs helemaal wil stoppen. Daartegenover staat dat 38 procent evenveel wil blijven vliegen als voor de pandemie, en 13 procent zegt net meer te zullen vliegen.

Ook de sector zelf ziet de bui hangen. Vandaag (dinsdag) zei Virgin Atlantic-baas Shai Weiss in de Financial Times dat hij een daling van 20 procent verwacht in het segment van de zakelijke vluchten. En hij vraagt zich af of dat segment ooit helemaal zal herstellen. “Zal de sector van de zakenvluchten ooit op dezelfde manier terugkomen? Nee, dat denk ik niet”, zegt hij in de krant. “Maar denk ik dat klanten zullen terugkeren naar zakenvluchten? Absoluut.”

Belangrijk segment

De luchtvaartsector is zwaar getroffen door de reisbeperkingen en komt ook steeds meer onder druk te staan omwille van zijn grote klimaatimpact. Voor de pandemie was de luchtvaart goed voor zo’n 2,5 procent van de totale menselijke uitstoot, maar de sector kende een zeer sterke groei, met een verwachte verdrievoudiging van de uitstoot tegen 2050.

Zakenvluchten zijn voor veel luchtvaartmaatschappijen erg belangrijk. Hoewel ze een minderheid van de passagiers vertegenwoordigen, brengen ze wel 60 tot 70 procent van de inkomsten op.

Frankrijk verbiedt vluchten tussen steden met snelle treinverbinding

Het Frans parlement heeft dit weekend een verbod goedgekeurd op binnenlandse vluchten voor routes die in minder dan 2,5 uur per trein kunnen worden afgelegd.

Met de nieuwe wet legt Frankrijk het binnenlandse vliegverkeer stevig aan banden. Er zullen geen vluchten meer georganiseerd mogen worden tussen twee steden die ook verbonden zijn door een treinverbinding van minder dan 2,5 uur. Dat betekent dat er geen vluchten meer zullen zijn tussen pakweg Parijs en Lyon.

De beslissing maakt deel uit van een plan van de regering-Macron om de Franse uitstoot met 40 procent te verminderen tegenover 1990. 

Burgerparlement

Het idee is afkomstig van het burgerparlement van Macron, waar burgers ideeën konden formuleren om de Franse uitstoot te verminderen. Het voorstel werd wel afgezwakt: aanvankelijk was sprake van alle verbindingen met een treinrit tot 4 uur, maar dat is dus 2,5 uur geworden.

Het voorstel is zaterdagavond goedgekeurd in de Nationale Vergadering, nu moet ook de Franse Senaat zich er nog over buigen.

Meer ecoTips artikels over mobiliteit

Bekijk het volledige YouGov onderzoek

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.