De Vlaamse overheid trekt 1 miljoen euro uit voor projecten die inzetten op gedeeld gebruik van producten, diensten of infrastructuur. Met deze gerichte call wil Vlaanderen Circulair initiatieven ondersteunen die bijdragen aan een efficiënter en duurzamer gebruik van materialen.
Oproep focust op samenwerking en materiaalwinst
Via de nieuwe projectoproep richt Vlaanderen Circulair zich op organisaties, bedrijven, lokale besturen en kennisinstellingen die samenwerkingen willen opzetten rond gedeeld gebruik. Denk aan het delen van voertuigen, toestellen, werkruimtes of materialen. Het doel is om het aantal producten in omloop te verminderen en de levensduur ervan te verlengen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.
De call is gericht op concrete samenwerkingsverbanden tussen meerdere partijen. Zowel pilootprojecten als structurele oplossingen komen in aanmerking, op voorwaarde dat ze schaalbaar zijn en inspelen op reële noden. Projecten moeten ook kunnen aantonen dat ze leiden tot materiaalwinst, verminderde milieu-impact of kostenbesparing.
Indienen kan tot 8 juli 2025
Geïnteresseerden kunnen een projectvoorstel indienen tot uiterlijk 8 juli 2025. Per project kan maximaal 100.000 euro subsidie worden toegekend. De evaluatiecriteria houden rekening met de mate van samenwerking, de verwachte impact en het vernieuwende karakter van het project.
De projectoproep is onderdeel van het bredere Vlaamse beleid rond circulaire economie, gecoördineerd door Vlaanderen Circulair en OVAM. Het volledige reglement en de indieningsvoorwaarden zijn terug te vinden op vlaanderen-circulair.be.
Met deze oproep wil de Vlaamse overheid praktijken van gedeeld gebruik versneld ingang doen vinden in zowel de private als publieke sector.
lees ook
MVO Vlaanderen lanceert draaiboek voor duurzaamheidsstorytelling