Windturbines voor de Belgische kust (
Windturbines voor de Belgische kust (foto: Adobe Stock)

Vlaanderen haalt doelstellingen 2020 voor windenergie niet

31 nieuwe windturbines werden er in 2020 geïnstalleerd, goed voor een bijkomend vermogen van 82 MW. Vlaanderen haalt de doelstellingen voor windenergie in 2020 dus niet. De sector, bij monde van VWEA (Vlaamse Windenergie Associatie) wijst met een beschuldigende vinger naar de veelvuldige beroepsprocedures.

In 2020 zijn er in Vlaanderen 31 windturbines bijgekomen, met een extra geïnstalleerd vermogen van 82 MW, wat het totaal vermogen aan windenergie in Vlaanderen op 1361 MW1 brengt. Er werden in 2020 ook voor 17MW aan turbines afgebroken. “Dit betekent dat Vlaanderen de vooropgestelde doelstellingen voor 2020 niet haalt”, stelt Bart Bode, directeur van VWEA. Daarvoor zou er in de voorbije twee jaar immers minstens 100 MW meer moeten gebouwd zijn.

aantal windturbines in vlaanderen in 2020
(bron: ODE)

Aanslepende beroepsprocedures

Hoewel de Vlaming zich in bevragingen uitspreekt voor windenergie, blijkt het in de praktijk anders te gaan. “We blijven kampen met een carrousel van aanslepende beroepsprocedures tegen verleende vergunningen, waardoor de realisatie van reeds vergunde windparken uitgesteld wordt. Daarnaast laten uitspraken in de beroepsprocedures veel te lang op zich wachten: dit moet binnen een termijn van 6 maanden kunnen.”

Het regeerakkoord voorziet een toename van geïnstalleerd vermogen windenergie tot 2500 MW tegen 2030. Dit betekent dat de windenergiesector een bijkomend pakket van 1,5 miljard Euro zal investeren, wat de totale investeringen inzake windenergie in Vlaanderen op 3,3 miljard Euro zal brengen.
“De sector zet zich volop verder in om deze nieuwe doelstellingen te realiseren, maar heeft daarvoor nood aan een voorspelbaar kader dat tot meer investeringszekerheid leidt”, stelt VWEA.

Windenergie per provincie

In Oost-Vlaanderen kwam er dit jaar 38 MW bij, hoofdzakelijk langs de N49. In Limburg werd er 32 MW bijgebouwd, in industriegebieden in Lommel en Ham. In de provincie Antwerpen werd er 12 MW bijgebouwd in Turnhout en Bornem, telkens in industriegebied. In West-Vlaanderen kan het nieuwe windpark in de Zeebrugse haven pas begin volgend jaar op het net worden aangesloten. In Vlaams- Brabant werd er in 2020 geen enkele nieuwe windturbine gebouwd.

aantal windturbines per provincie in 2020
(bron: ODE)

De ecoTips redactie vroeg de bevoegde minister, Zuhal Demir, naar een reactie op deze cijfers. Dit bericht zal bijgewerkt worden indien wij een reactie van de minister ontvangen.

In real time de windenergieproductie volgen, kan via de site van Elia.

De productie in Europa, volg je via Wind Europe.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.