Vlaanderen is klaar voor de roze zak

In 2016 zamelde Vlaanderen bijna 15 miljoen kg gemengde plastics in onder andere via de roze zak, een record!

Dat blijkt uit cijfers van ECO-oh!, het enige recyclagebedrijf in ons land dat deze plastics verwerkt. Vandaag zamelt 1 op de 3 Vlamingen deze kunststoffen in via de roze zak of het recyclagepark. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil de inzameling van plastics nu uitbreiden in heel Vlaanderen. 

Gemengde plastics zijn al die plastics die niet thuishoren in de PMD-zak. De roze zak is geïntroduceerd om te vermijden dat deze plastics moeten verbrand worden. Op die manier vermindert de CO2-uitstoot en kunnen we steeds meer materialen hergebruiken. ECO-oh! heeft de technologie om 97 procent van die plastics te verwerken tot nieuwe grondstoffen.

Uitbreiding roze zak

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft recent het Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en bedrijfsafval voor 2016-2022 voorgesteld. Dat plan moet ervoor zorgen dat Vlaanderen minder afval produceert. Maar hoewel Vlaanderen top scoort op vlak van recyclage, is er nog werk aan de winkel.

Eén jaar na de start van het Uitvoeringsplan zit in elke Vlaamse huisvuilzak nog altijd zo’n 15 procent kunststoffen en bevat het grofvuil nog grote hoeveelheden gemengde plastics. Dit zijn kunststoffen die perfect gerecycleerd kunnen worden in plaats van ze te verbrandenAls we kijken hoe ECO-oh! deze plastics een nieuw leven geeft, geloof ik dat meer selectief inzamelen en recycleren kan leiden tot extra jobs in de maakindustrie,” aldus Minister Joke Schauvliege

De minister wil de inzameling via de roze zak de komende jaren uitbreiden in Vlaanderen, in combinatie met andere inzamelwijzen voor andere plastic verpakkingen.

Het recyclagebedrijf Eco-Oh! maakt tuinmeubilair van de gemengde plastics. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in onderstaande infographic (beeld: Eco-Oh!):

Van gemengd plastic tot tuinbank

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.