Hoewel Vlamingen steeds minder plastic wegwerptassen gebruiken, blijken herbruikbare tassen vooral in de supermarkt populair. Tijdens een dagje shoppen worden ze vaak vergeten. OVAM lanceert daarom een campagne om consumenten te herinneren aan hun herbruikbare tas.
Volgens Eurostat gebruikt de gemiddelde Belg slechts 3,9 plastic wegwerptassen per jaar, ver onder het Europese gemiddelde van 77 tassen. In 2018 waren dat er nog 28,2, wat een daling van 86 procent betekent. Onderzoek van OVAM toont echter aan dat de herbruikbare tas nog niet overal ingeburgerd is. In supermarkten is de tas gebruikelijk, maar tijdens het winkelen in de winkelstraat krijgt men vaak nieuwe zakken aan de kassa.
Het probleem is niet uniek. Een Nederlands onderzoek laat zien dat twee op de drie volwassenen altijd een herbruikbare tas meeneemt naar de supermarkt, maar minder dan de helft heeft een opvouwbare tas bij zich tijdens het shoppen. OVAM wil die gewoonte veranderen met hun nieuwe ZAK!-campagne, gelanceerd net voor de kerstperiode en de winterkoopjes.
ZAK!-campagne stimuleert bewust gebruik
Om aandacht te vragen voor de herbruikbare tas, gebruikte OVAM een opvallende stunt. Bekende Vlamingen zoals Jitske van de Veire lieten het woord “ZAK!” tijdelijk op hun hand ’tatoeëren’. Deze actie maakt deel uit van de bredere KWITTEN-campagne van OVAM, die consumenten wil aanmoedigen om wegwerpartikelen te vermijden. “Het eindejaar is een drukke winkelperiode. We willen de Vlaming eraan herinneren om ook in de winkelstraat een herbruikbare tas mee te nemen,” zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.
lees ook
Herbruikbare bekers op festivals en events zorgen voor drastisch minder afval
Daarnaast lanceert OVAM het magazine ‘Herkans’, waarin de herbruikbare tas in zes foto’s centraal staat. Met deze campagne hoopt OVAM de duurzame gewoonte van herbruikbare tassen verder te verankeren in het dagelijkse leven, ook buiten de supermarkt.
Vorige maand publiceerden we nog een OVAM-rapport waaruit blijkt dat hergebruik bij Vlaamse huishoudens stagneert ondanks bewustwording.