Bodemvervuiling
Young pretty woman agronomist checking soil quality on field - (Beeld: Adobe Stock)

VN: “Toenemende bodemvervuiling bij grootste uitdaging voor onze planeet”

De bodemverontreiniging vormt een enorme bedreiging voor ons voedsel, zo waarschuwen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Wat we nodig hebben zijn duurzame landbouwpraktijken en een wereldwijd plan om met industrieel afval om te gaan.

Overal ter wereld geraakt de bodem meer en meer vervuild als gevolg van niet-duurzame landbouwpraktijken en industriële processen. Dit bedreigt de voedselproductie en watervoorziening, de menselijke gezondheid en het milieu, waarschuwen het VN-Milieuprogramma (UNEP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in het rapport Global Assessment of Soil Pollution.

Industrie en mijnbouw, slecht beheer van stedelijk en industrieel afval, de winning en verwerking van fossiele brandstoffen, transport en niet-duurzame landbouw zijn volgens de auteurs van de studie de belangrijkste boosdoeners.

Pesticiden, chemicaliën en plastics

Zo is het gebruik van pesticiden tussen 2000 en 2017 met 75 procent toegenomen en wordt er in de landbouw steeds vaker gebruik gemaakt van plastics. Daarnaast is de wereldwijde jaarlijkse productie van industriële chemicaliën verdubbeld tot ongeveer 2,3 miljard ton sinds de millenniumwisseling. Verwacht wordt dat die met nog eens 85 procent zal groeien tegen 2030.

Ook de cijfers over afval zijn duizelingwekkend. Volgens de berekeningen in het rapport zitten we anno 2021 op 2 miljard ton afval per jaar en zal dat cijfer stijgen tot 3,4 miljard ton tegen 2050, met name door verdere verstedelijking en bevolkingsgroei.

Volgens wetenschappers komen veel van die vervuilende elementen in de natuur terecht, waar ze voor honderden of zelfs duizenden jaren achterblijven en zo in het drinkwater en de voedselketen terechtkomen.

Meer ecoTips artikels over bodemverontreiniging

Lees het volledige rapport

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.