Voedingsketen verduurzaamt

Ook de voedingsketen verduurzaamt

Met vijf nieuwe uitdagende experimenten zoekt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hoe de voedingsketen versneld kan transformeren richting duurzaamheid. Het is de tweede reeks ‘action labs’ binnen het project ‘De voedingsketen verduurzaamt’. In 2014 wonnen vier projecten financiële ondersteuning en deskundige begeleiding. In twee gevallen leidde dat tot een levensvatbaar concept in de voedingsketen.

 

Vijf action labs

De action labs geven bedrijven uit de agro-voedingssector financieel én procesmatig ondersteunde experimenteerruimte voor trial and error initiatieven. Minister Schauvliege voorziet hiervoor een budget van 100.000 euro. Elk action lab krijgt maximaal 25.000 euro om een vernieuwend, keten-overspannend, duurzaam én schaalbaar project op te starten.

Uit acht kandidaten selecteerde een onafhankelijke jury volgende cases:

  • ‘Vlaamse trots: kip met meerwaarde’ wordt getrokken door Limousin Puur bvba in samenwerking met Steunpunt Levend Erfgoed vzw. Het heeft als doel een vleeskip met meerwaarde te creëren als symbool van levend erfgoed.
  • Belgisch biobrood kopen dat gemaakt wordt van lokale bakgranen? Dat kan als het van BioForum Vlaanderen VZW, Hof ten Muizenhole, Molens Nova, Bakkerij De Trog, Bioplanet en Inagro afhangt. Zij willen de lokale, biologische graanketen in Vlaanderen verder ontwikkelen en opschalen door een meer intense samenwerking in de keten, meer biologische landbouwers te betrekken en het graanvolume te verhogen.
  • KOMOSIE vzw en Carrefour maken het mogelijk om voedseloverschotten van verse en verwerkte producten systematisch weg te schenken. Parallel hieraan wordt een overkoepelde praktijkgerichte methodologie, aanpak en technologie ontwikkeld om zowel grote als kleinere supermarkten in Vlaanderen te ondersteunen bij systematische schenkingen.
  • ‘Fishlabs’ wil een visburger maken van de bijvangst in de visserij. Verschillende ketenspelers ( visveilingen, groothandelaars, hotelscholen en onderzoeksinstellingen) willen een visburger van rode poon en steenbolk op de markt brengen.
  • In action lab vijf zoekt of het mogelijk is om varkens vrij van antibiotica op te kweken, af te mesten en het vlees op de markt te brengen. Partners in dit project zijn ABS, Carrefour, Nutrika, Voeders Decadt, Westvlees en Debrameat.

 

datum: 12-07-2016
bron: ILVO

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.