Voetafdruk van Swappie refurbished iPhone 78 procent lager dan van een nieuwe

Swappie, Europees marktleider in de aan- en verkoop van refurbished iPhones, heeft zijn eerste Environmental Impact Report gepubliceerd. Daarin stelt het bedrijf ambitieuze doelen om de komende twee jaar zijn uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en klanten te helpen om CO2e-uitstoot te besparen.

Elk jaar zorgt de elektronica-industrie voor de uitstoot van miljoenen ton CO2e in de atmosfeer. Co2e is het koolstofdioxide-equivalent oftewel de totale uitstoot van verschillende broeikasgassen. CO2e gaat daardoor breder dan alleen CO2. De sector is op deze manier verantwoordelijk voor 3 procent van de wereldwijde uitstoot.

Volgens het Environmental Impact Report van Swappie is de CO2e-voetafdruk van een Swappie refurbished smartphone 78 procent lager dan de voetafdruk van een nieuwe smartphone. De productie van een nieuwe smartphone vereist namelijk waardevolle en zeldzame grondstoffen. Een groot deel van die grondstoffen wordt ontgonnen in mijnen met een negatieve impact zowel op ecologisch als op maatschappelijk vlak.

CO2e-intensieve activiteiten bij de verzameling van grondstoffen, de toeleveringsketen en de productie zorgen voor een uitstoot die samenhangt met de levenscyclus van een nieuwe smartphone. Daartegenover creëerde Swappie een circulair businessmodel met een positieve impact: wie kiest voor een opgeknapte iPhone, verlengt het leven van een bestaande smartphone en verlaagt tegelijk de eigen CO2e-voetafdruk.

100.000 ton CO2e-uitstoot besparen

Toen Swappie werd opgericht in 2016, was slechts 5 procent van de aangekochte smartphones een gebruikt exemplaar. Sindsdien heeft de community van Swappie zich uitgebreid naar meer dan 1 miljoen mensen in heel Europa. Door te kiezen voor refurbished in plaats van nieuw, bespaarden ze meer dan 23.500 ton CO2e-uitstoot uit in 2021. Swappie zet zich nu in om wereldwijd klanten te helpen om 100.000 ton CO2e-uitstoot uit te sparen tegen 2024.

100% hernieuwbare elektriciteit

Het Environmental Impact Report schetst ook verschillende doelen voor het bedrijf. Sinds de opstart kent Swappie een forse groei, met twee refurbishment centers in Finland en Estland, aanwezigheid op vijftien markten en een team van meer dan duizend mensen.

Daardoor is ook de uitstoot van het bedrijf gestegen. In 2021 bedroeg de uitstoot van Swappies broeikasgassen 10.445 ton CO2e, met als oorzaken verwarming, elektriciteit en airconditioning, aangevuld met woon-werkverkeer en zakenreizen.

Verschillende initiatieven

Het bedrijf neemt verschillende initiatieven om de ecologische impact te beperken tegen 2024. Zo wil het voor al zijn gebouwen gebruikmaken van 100 procent hernieuwbare elektriciteitsbronnen. E-waste-beheer- en recycleersystemen worden cruciaal, met volledig hergebruik van nog functionele onderdelen en volledige recyclage van niet-functionele onderdelen en e-waste. Verder blijft het bedrijf samenwerken met de Right to Repair-campagne en Eurefas, de Europese Refurbishment Associatie.

Over de publicatie van het Environmental Impact Report zegt Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie: “Bij Swappie geloven we dat circulariteit de beste manier is om de wereld op een duurzame manier draaiende te houden en we willen zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om zich achter onze missie te scharen. De misvatting leeft dat duurzaam ondernemen niet kan samengaan met winstgericht ondernemen. Bij Swappie geloven we dat om duurzaamheid echt waar te maken, bedrijven dit als standaardkeuze moeten beschouwen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.