Volledig elektrisch vliegtuig Alice maakt succesvolle eerste vlucht

Alice, het volledig elektrische vliegtuig van Eviation Aircraft heeft met succes een eerste vlucht gemaakt. Twee Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappijen en DHL Express plaatsten al een bestelling voor meerdere toestellen.

Het vliegtuig vloog acht minuten lang op een hoogte van zo’n 1000 meter. De vlucht leverde waardevolle informatie om het vliegtuig verder te optimaliseren voor commerciële productie. Eviation Aircraft is een Amerikaanse fabrikant van elektrische vliegtuigen voor regionaal transport van mensen en goederen. Alice is emissievrij, maakt minder lawaai en is per vlieguur veel goedkoper dan bijvoorbeeld lichte jets. Eviation Alice zal vluchten uitvoeren van 240 tot 400 kilometer en mikt op zakelijke regionale verplaatsingen en vrachtverkeer.

“Mensen weten nu hoe betaalbare, schone en duurzame luchtvaart eruitziet en klinkt, voor het eerst in een volledig elektrisch vliegtuig”, aldus Eviation President en CEO Gregory Davis. De succesvolle vlucht zal volgens hem “zorgen voor innovatie in duurzaam vliegverkeer, en zowel passagiers- als vrachtreizen vormgeven in de toekomst.”

Drie uitvoeringen

Regionaal reizen zou dankzij volledig elektrische vliegtuigen veel duurzamer kunnen voor zowel bedrijven als consumenten. Luchthavens die momenteel niet toegankelijk zijn voor commerciële vluchten, vanwege geluidsproblemen en bijhorende beperkte openingstijden, zouden dankzij de nieuwe technologie nieuwe mogelijkheden krijgen.

Alice is verkrijgbaar in drie uitvoeringen, eentje voor negen passagiers, eentje voor zes passagiers en een eCargo-versie. Het gaat telkens om identieke toestellen die alleen op het vlak van interieur verschillen.

Twee Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappijen, Cape Air en Global Crossing Airlines, plaatsten al bestellingen voor respectievelijk 75 en 50 Alice-vliegtuigen. DHL Express is Eviations eerste vrachtklant, met een bestelling van 12 Alice eCargo-vliegtuigen.

Alice wordt aangedreven door twee elektrische motoren van magniX. Andere leveranciers zijn onder meer AVL (batterij), GKN (vleugels) en Honeywell (elektronica).

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.