Volvo Trucks elektrische vrachtwagen EV

Volvo Trucks gaat batterijmodule-fabriek bouwen in Gent

In 2025 start Volvo Trucks in Gent met het bouwen van batterijmodules voor batterijpacks. De bijhorende modulefabriek krijgt onderdak op de Gentse site, in een nieuw gebouw van 12.000 vierkante meter. Het gaat om een investering van zo’n 75 miljoen euro.

Tot op vandaag worden zowel de cellen als de modules voor de vrachtwagenbatterijen aangeleverd. Onderzoek loopt om de cellen in een Volvo-fabriek in Zweden te bouwen. Het samenstellen van de modules met de cellen uit Zweden wordt de nieuwe activiteit in Gent. Op die manier wil de Volvo Group de knowhow in eigen handen nemen. Vandaag ontwerpt en bouwt het bedrijf zelf haar eigen vrachtwagenmotoren. In de toekomst willen ze hetzelfde doen met de batterijen.

“In 2025 moet de eerste modulelijn operationeel zijn om de elektrische trucks die in Gent gebouwd worden te voorzien van batterijen. Hiermee gaat een eerste investering gepaard van om en bij de 75 miljoen euro”, legt Koen Leemans, Vice President Operations van de Gents Volvo Trucks-fabriek uit.

50% elektrische trucks

De ambitie van Volvo Trucks: tegen 2030 moet minstens de helft van de Volvo-vrachtwagens die wereldwijd verkocht worden elektrische trucks zijn. Om aan de bijhorende vraag te kunnen voldoen, zijn er extra modulelijnen nodig in de Gentse modulefabriek. De komende jaren zijn nog bijkomende investeringen mogelijk.

“We starten nu een onderzoek om een gebouw van ongeveer 12.000 vierkante meter in te planten op onze site. De nieuwe hoogtechnologische modulefabriek zal bestaan uit een bijna volledig geautomatiseerd proces. Dit betekent dat nieuwe medewerkers met de nodige competenties zullen aangeworven worden. We willen echter ook onze interne competenties opbouwen zoals we vandaag al doen via onze doorgroeiprogramma’s en via ons intern trainingscentrum.”

Batterijpacks én modules

De Zweedse Volvo-vrachtwagenfabriek in Göteborg bouwt vandaag, als eerste in de wereld, al zware elektrische trucks op dezelfde productielijn als de conventionele trucks De batterijpacks die nodig zijn om deze elektrische trucks aan te drijven worden dan weer in de Volvo-fabriek in Gent gebouwd. Een compleet nieuw proces waarbij Gent de eerste is in de Volvo Group. De begincapaciteit van de batterijpack-fabriek ligt vandaag op 30.000 batterijpacks per jaar. In de komende jaren zullen bijkomende investeringen ervoor zorgen dat het huidige productieproces in de batterijpack-fabriek continu aangepast wordt aan nieuwe technologieën.

Na de zomer van 2023 start de productie van elektrische trucks ook in de Gentse vrachtwagenvestiging. “Vandaag bouwen we diesel- en LNG-trucks op onze productielijnen. Straks komen daar ook elektrische trucks bij. De voorbereidingen zijn nu al in volle gang om tegen het najaar 2023 elektrische trucks in Gent te bouwen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.