Voor het eerst bijna 13 miljoen jobs in hernieuwbare energie

De wereldwijde tewerkstelling in de hernieuwbare sector heeft vorig jaar een recordpiek bereikt van 12,7 miljoen jobs. Dat zijn er 700.000 meer dan het jaar ervoor, ondanks de nasleep van de pandemie en de ontluikende energiecrisis. 

China is veruit de grootste werkgever in de sector van de hernieuwbare energie. In 2021 waren er meer dan 5,3 miljoen van zulke banen in de Aziatische grootmacht, tegenover 4,7 miljoen het jaar ervoor. De Europese Unie en Brazilië vullen het podium aan, met elk ongeveer 1,27 miljoen jobs. 

Dat alles blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Uit het rapport blijkt ook dat zonne-energie de snelst groeiende sector was.

Azië koploper

Azië is momenteel goed voor bijna twee derde van de functies in hernieuwbare energie. Dat komt volgens het rapport omdat Zuidoost-Aziatische landen grote productiecentra zijn van fotovoltaïsche zonnepanelen en biobrandstoffen. China is daarnaast ook de belangrijkste installateur van zonnepanelen en creëert een groeiend aantal banen in offshore windkracht. Zo heeft China in 2021 meer offshore windcapaciteit bijgebouwd dan alle andere landen samen, de afgelopen vijf jaar.

China exploiteert momenteel bijna de helft van ’s werelds geïnstalleerde offshore windcapaciteit, met 26 gigawatt van in totaal 54 gigawatt wereldwijd. Ter vergelijking: één gigawatt kan ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Inhaalbeweging

Europa daarentegen is de belangrijkste exporteur van apparatuur voor windparken, ongeveer 40 procent van het globale totaal komt uit Europese fabrieken. Volgens het rapport werkt Europa ook aan een inhaalbeweging op vlak van de productie van zonnepanelen. De rol van Afrika in de hernieuwbare sector blijft zeer beperkt, maar het rapport wijst er wel op dat het continent belangrijke opportuniteiten heeft op vlak van wind en zon. 

In Latijns-Amerika is Mexico de grootste leverancier van wieken voor windturbines. Brazilië blijft de grootste werkgever op het gebied van biobrandstoffen, maar er komen ook veel banen bij in wind- en zonne-installaties.

“In het licht van talrijke uitdagingen blijft de tewerkstelling in hernieuwbare energie veerkrachtig. De sector heeft bewezen een betrouwbare motor te zijn voor het scheppen van banen”, zegt IRENA-topman Francesco La Camera. “Mijn advies aan regeringen wereldwijd is om een industrieel beleid te voeren dat de uitbreiding van fatsoenlijke banen op het gebied van hernieuwbare energie in eigen land aanmoedigt.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.