GRI Rising Tide podcast
(Beeld: GRI)

Waarom duurzaam waterbeheer cruciaal is voor het succes van de SDG’s

Nieuwste GRI-podcast verkent rol van bedrijfsleven in waterbeheer

Welke strategieën en praktische oplossingen kunnen bedrijven en instellingen overal ter wereld toepassen om ervoor te zorgen dat water – de kostbaarste hulpbron op aarde – op duurzame wijze wordt beheerd?

Wereldleiders op het gebied van duurzame ontwikkeling buigen zich over deze fundamentele vraag en pleiten voor gezamenlijke actie om de beschikbaarheid van en toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor iedereen te helpen waarborgen in een nieuwe aflevering van SDGs: The Rising Tide. Deze podcastserie van GRI verkent bedrijfsinnovatie ter ondersteuning van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

SDG 6: Schoon water en sanitaire voorzieningen

In deze aflevering komen twee experts op het gebied van watermanagement aan het woord: Dennis van Peppen, Teamleider Internationale Waterprogramma’s bij de Nederlandse Dienst voor Ondernemend Nederland, en Chong Mien Ling, Chief Sustainability Officer bij de Singapore National Water Agency. Zij bespreken het belang van een mondiale wateragenda en de rol van het bedrijfsleven bij de uitvoering daarvan.

Dennis van Peppen schetst de uitdaging waar de wereldgemeenschap voor staat en waarom zo’n belangrijke agenda op dit moment niet voldoende aandacht krijgt:

“Op veel plaatsen in de wereld naderen we de grenzen van onze watervoorraden. We hebben dringend behoefte aan een mondiale wateragenda, die er gewoon niet is. Het klimaat is voor de mensheid een kwestie van overleven geworden en wordt ook als zodanig erkend, maar er is minder gevoel van urgentie als het gaat om water en de uitdagingen die gepaard gaan met waterbeheer. Alleen mensen die van binnenuit werken, kunnen de crisis aan de horizon goed overzien.

Chong Mien Ling zet uiteen hoe de historische en geografische context van Singapore, waar het afhankelijk was van waterimport uit Maleisië, heeft geleid tot een meer innovatieve aanpak om de eigen watervoorziening veilig te stellen:

“Singapore is een van de landen met de grootste watertekorten ter wereld. We realiseerden ons al snel dat we gewoon niet op de oude voet door konden gaan. Tegelijkertijd begonnen we te kijken naar innovatieve technologieën die ons konden helpen de hoeveelheid energie te verminderen die nodig is in alle processen die met waterbeheer te maken hebben. Uiteindelijk hebben we geleerd dat kleine dingen een groot verschil kunnen maken.”

De eerste zes afleveringen van The Rising Tide zijn nu te beluisteren op Spotify, Apple, en Google podcast.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.