Waarop letten bij emissiemetingen en lezen van emissierapporten

(© Confocus i.s.m. expert Bert Leysen, Business Manager Lucht bij Tauw België)

Als milieucoördinator of -verantwoordelijke zijn we van vele markten thuis. Vergunningen, vervuiling, gevaarlijke stoffen, afvalwater… de praktijk, maar ook de theorie en de wetgeving van het vak. Zo stoten we ook op de concrete industriële problemen in verband met luchtmetingen. Niet alleen voor wie in aanmerking komt met het uitvoeren van emissiemetingen, maar ook bij het lezen van de emissierapporten.

Kom je in aanraking met emissiemetingen en -rapporten? Bereid je dan voor op de volgende probleemstellingen en ga met kennis van zaken aan de slag:

1. OPSTELLEN VAN HET MEETPLAN

Belangrijk is het antwoord op de vraag: ‘Welke installaties moeten gemeten worden?’ Maar ook ‘Hoe zit het met installaties die een zelfde emissiepunt delen?’; ‘Wanneer moeten metingen doorgaan: vollast, deellast?’; ‘Hebben periodes van stilstand effect op de toe te passen meetfrequentie?’ Een goed onderbouwd meetplan geeft je gemoedsrust.

2. MET DE JUISTE PARTNER IN ZEE… OF BETER… IN DE LUCHT

Als je offertes opvraagt bij verschillende potentiële partners, kunnen deze soms grote prijsverschillen vertonen. Maar misschien wordt er ook niet hetzelfde aangeboden. Grondig vergelijken is dus de boodschap. Laat je contactpersoon duidelijk uitleggen wat er wel en niet inbegrepen is en welke metingen opgenomen zijn. Vragen staat vrij en kost niets.

3. KEN DE NORMEN

Vaak zijn er problemen bij de uitvoering van de metingen. Iedere afwijking van de voorgeschreven normen, maakt het eindresultaat minder betrouwbaar. Maar wat is minder betrouwbaar? En vanaf wanneer spreken we over onbetrouwbaar?

4. LAAT U NIETS WIJSMAKEN

In meetrapporten word je vaak overladen met cijfers, maar wat is er nu belangrijk? Welke moet je gebruiken voor het IMJV en welke voor de toetsing? Leer een meetrapport lezen en interpreteren. Op die manier weet je zeker dat je met de juiste informatie aan de slag gaat.

5. TOETS

Voer een toetsing uit ten opzichte van de geldende normering: emissiemetingen worden meestal uitgevoerd om te toetsen aan de wetgeving, maar vanaf wanneer spreekt men over een overschrijding?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede kennis van de diverse aspecten die spelen bij het meten en beoordelen, stellen je in staat om op basis van de juiste informatie reducerende maatregelen te nemen.

Meer weten?

Dit jaar organiseert Confocus 3 opleidingssessies ‘Dioxines en luchtverontreiniging’ in samenwerking met expert Bert Leysen, Business Manager Lucht bij Tauw België. In 2016 verzorgde Bert Leysen een sessie met betrekking tot de praktische aspecten bij het uitvoeren van emissiemetingen. Hierbij werd aandacht besteed aan het wettelijk kader maar ook aan een aantal fysische en chemische aspecten die van belang zijn bij het meten van luchtverontreiniging. Dit jaar wordt er verder ingegaan op dit ontwerp (zonder dat de achtergrond van het voorgaande seminarie noodzakelijk is) aan de hand van specifieke cases die bovenstaande industriële probleemstellingen in verband met luchtmetingen behandelen.

Aansluitend wordt er een praktische benadering gegeven van dioxine-emissies. Komt men niet in contact met dioxines, kan deze case als voorbeeld beschouwd worden van diverse aspecten die spelen bij het meten, beoordelen en nemen van reducerende maatregelen.

20-04-2017 Gent (NM)

12-09-2017 Hasselt (VM)

19-09-2017 Edegem (VM)

Inschrijven kan via www.confocus.be/milieu

Over Confocus

Confocus is een opleidingsverstrekker in het Juridische segment. Naast juridische opleidingen voor de typische wetgevende beroepen, organiseert Confocus ook opleidingen over de wetgeving van niet-juridische sectoren, zoals bijvoorbeeld ‘Milieu’. Samen met experten houdt Confocus de vinger aan de pols om zo het meest actuele aanbod juridische milieuopleidingen te kunnen bieden. Voor de volledige milieucyclus kun je terecht op de website.

Contactpersoon:

Els Duflos Marketingverantwoordelijke 0472 55 23 80 els.duflos@confocus.be

Over Tauw

Als onafhankelijk milieuadviesbureau helpt Tauw bedrijven en overheden om een duurzaam milieubeleid uit te werken, te implementeren en voortdurend te optimaliseren. Tauw is actief in België sinds 1994 en heeft vijf vestigingen: Wijgmaal (Leuven), Brussel, Izegem, Lokeren en Gembloux. Bij Tauw werken een tachtigtal consultants en projectmedewerkers vanuit een van de businessunits Bodem, Lucht, Water en Milieumanagement. Tauw behoort tot de internationale Tauw Group met 104 miljoen euro omzet en bijna 1000 medewerkers in 25 vestigingen in zes West-Europese landen. Meer informatie vind je op de website.

Contactpersoon:

Bert Leysen
Business Manager Lucht | Business Manager Milieumanagement | Operations Manager 049 88 76 10 2
bert.leysen@tauw.com

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.