Over minder dan een jaar komt er een nieuw statiegeldsysteem voor plastic flessen en blikjes. Als het even meezit, zal het om één systeem gaan dat over het volledige Belgische grondgebied van toepassing is. Alleen, geen enkele (Vlaams, Waalse, Brusselse) regering heeft al een standpunt ingenomen. Wordt het een klassiek systeem met inzamelpunten of schakelt België over naar digitaal statiegeld? Wij zetten ons statiegeld in op een gedeeltelijk digitaal systeem, ook al gaven sommige steden en gemeenten al aan geen voorstander te zijn.
Eind 2023 legde de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een evaluatierapport neer bij de Vlaamse regering. Samen met woordvoerder Jan Verheyen overlopen we het rapport en kijken we naar de (nabije) toekomst voor Vlaanderen. “De verschillende proefprojecten tonen aan dat digitaal statiegeld, wat betreft techniek en IT, een werkbare oplossing kan zijn”, aldus Jan Verheyen. De vraag is of ook de Waalse regering die weg zal volgen. “Onze eerdere onderzoeken tonen aan dat statiegeld bij voorkeur in de drie gewesten wordt ingevoerd.”
Antwoord op zwerfvuil
De Vlaamse regering besliste eind 2022 om drie jaar later, in 2025 dus, een statiegeldsysteem te introduceren voor plastic flessen en blikjes. Dat systeem moet onder meer een antwoord bieden op het vele zwerfvuil dat langs wegen, in waterlopen en op openbare plaatsen rondslingert. Het statiegeld moet ons land ook laten voldoen aan de stevige Europese inzameldoelstellingen wat betreft (eenmalige) verpakkingen. Aangezien Vlaanderen met de blauwe zak al een performant inzamelsysteem heeft, wil het onderzoeken of er met een innovatief (en dus digitaal) statiegeldsysteem bijgedragen kan worden aan de (Europese) klimaatdoelstellingen.