Wat zijn de Sustainable Development Goals of SDG’s?

De term SDG doet ergens een belletje rinkelen maar je weet niet precies waar de klepel hangt? Dan ben je hier goed terecht gekomen. ecoTips legt het je uit!

Wat zijn de Sustainable Development Goals of SDG’s?

Van 25 tot 27 september 2015 vond er in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York de Duurzame Ontwikkelingstop plaats waar alle staatshoofden, overheids- en topvertegenwoordigers samenkwamen. Ze bespraken er de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die tegen 2030 realiteit moeten worden. Die traden in werking op 1 januari 2016 en vormen dus een kader voor de komende 15 jaar.

De SDG’s werden voorafgegaan door de 8 Millenniumdoelstellingen (MDG’s) die van toepassing waren van 2000 tot 2015.

Waren de MDG’s nog vooral gericht op hulp van de Eerste Wereld aan de Derde Wereld, de SDG’s behandelen ook zware ontwikkelingsproblemen in de Eerste Wereld zelf. De ontwikkelde landen krijgen met andere woorden ontwikkelingsopdrachten die ze in de eigen leefwereld zullen moeten waarmaken.

Er zijn 17 Sustainable Development Goals en 169 subdoelstellingen. Deze vormen het belangrijkste internationaal duurzaamheidskader voor de komende 15 jaar. Niet enkel overheden kunnen ze toepassen. Ze vormen ook een handig kader voor bedrijven en organisaties die aan hun duurzame doelstellingen willen werken. Omdat ze zo uitgebreid en allesomvattend zijn, is er wel wat uitleg nodig om ze volledig onder de knie te krijgen. Sommige doelstellingen lijken ook ver van het bed van de doorsnee onderneming of organisatie te liggen. Daarom is het belangrijk om te starten met die doelstellingen die je het beste aanvoelt en die je op een haalbare manier concreet kunt maken. Daarna kun je uitbreiden naar volgende doelstellingen. Het is dus een work in progress.

Alle Sustainable Development Goals of SDG’s in ecoTips magazine

In elke ecoTips zetten we 1 of 2 Sustainable Development Goals of SDG’s in the spotlight. Telkens zijn ze gekoppeld aan een reportage waarmee de onderwerpen van de SDG’s verband houden.

Online brengen we enkel de uitleg per SDG. We doen dit omdat we sterk geloven in de SDG’s. We willen alle Vlaamse en Brusselse ondernemingen en organisaties doordringen van de inhoud van de Sustainable Development Goals. Ze zijn erg nuttig om als hulpmiddel te gebruiken om je duurzame doelstellingen te realiseren. Daar zijn wij bij ecoTips alvast van overtuigd.

Uiteraard vertellen we je niet alleen wat de SDG’s inhouden. We geven je ook direct bruikbare (eco)tips zodat je meteen aan de slag kan gaan.

Interessant, denk je, maar ik heb geen abonnement. 

GEEN PROBLEEM! Je sluit er in een paar klikken eentje af via de abonneepagina.

Vertel ons hoe jij de Sustainable Development Goals in praktijk brengt

… en wij publiceren jouw verhaal misschien in ecoTips!

Kennis delen, mensen inspireren, communiceren over duurzame initiatieven, dat is allemaal erg belangrijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook wij maken graag ruimte voor inspirerende verhalen van organisaties.

Zet je verhaal op mail naar info@ecotips.org en wie weet, misschien publiceren we het wel in ecoTips magazine, op deze pagina en in ecoTips BizzNews.

Gewoon doen!

Wil je eerst even overleggen? Geen probleem. Bel Hilde De Wachter via +32 (0)13 29 46 04.

Lees ook de andere ecoTips artikels over de Sustainable Development Goals (SDG’s)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.