watt4ever BBAE

Watt4ever haalt goud binnen BBAE met ontmanteling van batterijen van elektrische wagens

Watt4Ever wint de gouden BBAE award 2022 van het VBO. Dat is de Belgian Business Award for Environment, de milieuprijs dus en dit in aanwezigheid van federaal minister van Duurzame ontwikkeling Zakia Khattabi. Watt4Ever is gespecialiseerd in het ontmantelen van batterijen van elektrische wagens en ze  vervolgens een 2e leven te geven in hoogwaardige circulaire energieopslagsystemen.

Watt4Ever is ongelofelijk fier dat ze de gouden milieuprijs BBAE award 2022 van het VBO gewonnen heeft. Deze erkenning geeft Watt4Ever gouden vleugels en zo kan ze België met deze duurzame oplossingen op de Europese kaart zetten. Watt4Ever is dé Belgische pionier voor circulaire batterijen. Tevens worden hiermee bedrijven en particulieren geholpen om hun energiefactuur te verlagen.  

Het verhaal van Watt4Ever

De autosector en Febelauto waren in België op zoek naar een goede tweede leven oplossing voor afgedankte batterijen van elektrische voertuigen. Er was geen lokale oplossing, dus gingen ze op zoek naar partners om een eigen oplossing op te zetten. De rest is een kwestie van organische groei: Watt4Ever is een bedrijf in 2020 opgericht door vijf partners: Febelauto, Out of use, Eco-lithium, Revolta en Shence Management, en allemaal hebben ze specifieke kennis in het proces van afgedankte accu’s van elektrische voertuigen, de sourcing, het demonteren van de accu’s, het testen en certificeren ervan, het weer monteren van de accu’s in circulaire energieopslagsystemen, het leveren en installeren bij de klant inclusief een optimalisatie van zijn energieverbruik.

Matchmaking 

Aan de ene kant is er de behoefte aan een oplossing voor het groeiende aantal afgedankte accu’s van elektrische voertuigen. Aan de andere kant is er een grote nood aan betaalbare energieopslagsystemen voor noodstroomvoorziening, voor een beter zelfverbruik van geproduceerde hernieuwbare energie of voor netdiensten om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Watt4Ever maakt hier de match. De batterijen dienen de eerste tien jaar in het elektrische voertuig en krijgen een tweede leven van nog eens tien jaar als circulair energieopslagsysteem. Dat maakt de milieuvoetafdruk van e-mobiliteit nog beter. De CO2-impact van een batterij van Watt4Ever is trouwens 80% kleiner dan wanneer je een nieuwe batterij zou gebruiken. 

Tweede leven 

Eerst worden de afgedankte batterijen uit elektrische voertuigen getest. Als een tweede leven wordt toegestaan door de auto-importeur/producent en het is technisch mogelijk, dan start het transformatieproces. De batterijen worden omgevormd tot circulaire energieopslagsystemen. 

In 2021 kreeg meer dan 50% van de EV-batterijen in België een tweede leven en Watt4Ever heeft daar een groot aandeel in.

Twee formules

Watt4Ever verkoopt de batterijen als een product maar biedt ook ‘battery as a service’ aan.

In deze laatste formule moet de klant geen investering doen (geen Capex) en krijgt hij zoveel ‘batterijcapaciteit’ ter beschikking zonder zich verder zorgen te moeten maken en dat tegen een operationele kost. 

Watt4Ever zorgt zowieso voor een constante monitoring en optimalisering van de batterij en voor het einde leven verhaal. Haar sterkte in de dienst naverkoop is ook dat ze dat zelf doen. Als een module niet meer presteert zoals ze zou moeten, komen ze die zelf vervangen zodat je ten allen tijde van het volle nut van de batterij kan genieten.

Nog werk aan de winkel

Watt4Ever heeft nog opportuniteiten en wil zich voor de automotive industrie ook als partner profileren om batterijen te herstellen en te remanufacturen volgens de specificaties van de auto-industrie. Ze hebben alles in huis om ook deze diensten te verlenen aan haar partners. Ook voor de batterijrecyclagebedrijven zijn ze een partner om samen complete oplossingen aan te bieden aan de industrie: second life en recycling. En daar spelen ze al mee in op de Europese wetgeving die herzien wordt en die totaaloplossingen verwacht.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.