Wereldwijd succes voor flessen van 100% gerecycleerd plastic

Het Recyclaat Initiatief legt de lat torenhoog. Werner & Mertz, flessenproducent Alpla Werke Alwin Lehner GmbH & Co KG en het Groene Punt werden onderscheiden met de WorldStar Packaging Award in de categorie “Huishouden” voor de ontwikkeling van flessen die volledig gemaakt zijn van gerecycleerd plastic uit PMD-zakken. Dat maakte de jury van de wedstrijd, die gesponsord wordt door de World Packaging Organisation (WPO), bekend tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst in Rio de Janeiro.

De jury was vol lof over het buitengewone pionierswerk dat niet alleen de recyclage van materialen stimuleert maar ook de druk op de schaarse natuurlijke grondstoffen verlicht. Volgens het panel van deskundigen wordt verkleuring in de flessen voorkomen door het gebruik van wit en doorzichtig granulaat. Bovendien loofde de jury de ontwikkelaars voor het feit dat ze erin geslaagd zijn om daarbij niet te raken aan het vertrouwde uiterlijk en de kwaliteit van de flessen en zonder in te boeten op productveiligheid (in vergelijking met flessen van nieuw materiaal).

“Deze prijs is de bekroning van de positieve samenwerking tussen alle partners van het Recyclaat Initiatief en benadrukt hoe efficiënt het is wanneer verschillende sectoren de handen in elkaar slaan. Alleen door intensief samen te werken en onze kennis en ervaring met elkaar te delen konden we deze buitengewone en baanbrekende innovatie verwezenlijken”, aldus Reinhard Schneider, eigenaar van Werner & Mertz en initiatiefnemer van het Recyclaat Initiatief, over de WPO Award. “Met de ontwikkeling van PE-verpakkingsmateriaal op basis van gerecycleerd plastic hebben we aangetoond wat écht recycleren is. Wij kunnen resultaten voorleggen, terwijl andere bedrijven enkel komen aanzetten met een toekomstvisie of mooie beloftes.”

“Bij de ontwikkeling van deze flessen kregen we te maken met een unieke uitdaging voor de verpakkingsproductie”, vertelt Günther Lehner, CEO van Alpla Werke Alwin Lehner GmbH & Co KG. “Met Werner & Mertz als drijvende kracht en met de gebruikte materialen van het Groene Punt gingen we die uitdaging samen aan.”

Dr. Michael Heyde van het Groene Punt gaat voort: “Het project heeft de weg gebaand voor een gesloten economiekringloop. Het toont aan wat we vandaag al kunnen bereiken door gebruikte materialen te recycleren. Pioniers als Werner & Mertzbieden ons de kans om vooruitgang te blijven boeken. De belangrijke award is nog maar eens een argument voor andere fabrikanten om eindelijk meer vertrouwen te stellen in kwaliteitsrecyclage en om gerecycleerde materialen algemeen in te zetten voor de productie van flessen voor schoonmaakmiddelen.”

Dit jaar dongen 200 kandidaten in 12 categorieën mee naar de WorldStar Packaging Award. De WorldStar Packaging Awards worden op 2 mei 2018 uitgereikt tijdens de AIP National Conference in Gold Coast, Queensland (Australië).

In 2016 ontwikkelde Werner & Mertz in samenwerking met flessenproducent Alpla Werke Alwin Lehner GmbH & Co KG en het Groene Punt de allereerste fles ter wereld die volledig gemaakt is van gerecycleerde materialen die via PMD-zakken werden ingezameld. Sindsdien worden de flessen standaard geproduceerd in topkwaliteit voor green care PROFESSIONAL TANET SR 15 en Emsal parketreiniger. Op termijn zal Werner & Mertz GmbH voor al zijn PE-verpakkingsmateriaal overschakelen naar de nieuwe recyclagekwaliteit.

Afbeelding: De flessen voor green care PROFESSIONAL TANET SR 15 en emsal Bodenpflege Parkett zijn volledig gemaakt van gerecycleerd plastic dat ingezameld werd via PMD-zakken. Die innovatie werd beloond met de WorldStar Packaging Award. Foto:Werner & Mertz

Bron: Werner & Mertz / youEngine

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.