Al sinds augustus 2015 krimpt de Vlaamse werkloosheid en stijgt het aantal vacatures. Eind december telde Vlaanderen 186.807 niet-werkende werkzoekenden. Dat is zo’n 7.9% minder dan vorig jaar. Naar jaarlijkse gewoonte bekeken wij de algemene trends en zoomden we in op de vacaturecijfers voor 3 duurzame beroepen: architect bouw, bodemonderzoeker en deskundige veiligheid, hygiëne en leefmilieu.
Algemene trends
Steeds meer mensen in Vlaanderen vinden werk. Dit is een trend die zich al enkele jaren voordoet en zich ook in 2018 bleef verderzetten. De werkloosheid daalde opnieuw, waardoor er eind december 2018 15.959 minder werkzoekenden waren in vergelijking met het vorige jaar. Het werkaanbod – of het aantal vacatures – steeg in 2018 met maar liefst 11,5%. Concreet wil dat zeggen dat VDAB het voorbije jaar zo’n 287.013 vacatures ontving. In november 2018 alleen werden zo’n 24.358 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld.

De meeste vacatures stellen geen vereisten wat betreft studieniveau en de meeste vacatures hebben ook betrekking op vaste contracten. Vacatures waarin men op zoek is naar hooggeschoolden kenden het afgelopen jaar de kleinste stijging (6%). Voor middengeschoolden steeg het aantal vacatures met 13,5% en voor lager geschoolden met 15.7%.
Opvallend is dat bij de sectoren die in 2018 erg goed presteerden, de sector “energie, water en afvalverwerking” op de tweede plaats staat. In deze sector steeg het aantal vacatures in 2018 met 59,7% ten aanzien van 2017.
Drie duurzame beroepen uitgelicht
Net als vorig jaar analyseerde ecoTips magazine 3 categorieën van beroepen meer nauwkeurig. Uit de analyse van vorig jaar bleek dat het beroep bodemonderzoeker over zijn hoogtepunt (2015) heen was, dat het aantal vacatures voor architecten, ruimtelijke planners en stedenbouwkundigen gestaag steeg en dat de sterkste stijging te zien was bij de beroepscategorie deskundige veiligheid, hygiëne, leefmilieu en energie.
In 2018 lijkt er niet veel veranderd te zijn. Het aantal vacatures stijgt ook in deze beroepscategorieën gestaag. Voor bodemonderzoekers werden er 127 vacatures ontvangen in het afgelopen jaar, heel wat minder dan de 203 vacatures voor architecten. Toch is dat in verhouding met 2017 maar liefst 50% meer. Het beroep bodemonderzoeker blijkt dus toch opnieuw in de lift te zitten. Deskundigen veiligheid, hygiëne, leefmilieu en energie worden wel nog altijd het meest gezocht. In 2018 kwamen er 467 vacatures binnen.

Het blijft evenzeer zo dat vacatures in deze 3 categorieën lang blijven openstaan. De arbeidsmarkt voor de drie beroepen is krap en wordt met de jaren ook nog krapper. We geven u dan ook graag enkele tips mee voor het vinden van de juiste kandidaat.
Enkele ecoTips voor het vinden van de juiste kandidaat
- Iemand aanwerven met het perfecte profiel en jaren ervaring, is de meest voor de hand liggende keuze. Toch kan een pas afgestudeerde kandidaat of 50+’er, ook over unieke troeven beschikken. Zoek daarom steeds de sterke punten in elke kandidaat en vraag je af hoe deze jouw bedrijf of organisatie vooruithelpen. Laat je oogkleppen thuis (of nog beter, gooi ze weg). Een kandidaat met het perfecte profiel is daarom nog geen perfecte kandidaat voor jouw organisatie!
- Wat niet is kan nog komen! Of om het anders te zeggen: Hire character, train skill! Zorg ervoor dat je medewerkers zich in jouw bedrijf kunnen ontplooien. Dat ze opleidingen op de werkvloer kunnen volgen, maar ook elders. Dat kunnen bijscholingen zijn die direct gerelateerd zijn aan hun job maar ook bredere opleidingen waarin ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Voldoende persoonlijke ontwikkeling is een sterke motivatie voor medewerkers om NIET van job te veranderen.
- Verras je toekomstige nieuwe medewerker. Nee, niet met bloemen of cadeautjes, maar door je vacature daar te plaatsen waar hij/zij het niet verwacht. Bedenk dat de typische vacaturesites in eerste instantie geraadpleegd worden door personen die effectief op zoek zijn naar een andere job. Terwijl je iemand kan warm maken voor jouw vacature door die in het oog te laten springen op plaatsen waar je potentiële nieuwe medewerker sowieso gaat kijken, voor interessante informatie bijvoorbeeld. Op die manier trek je personen aan die helemaal niet op zoek waren naar een nieuwe job maar die wel professioneel en toegewijd met hun huidige job bezig zijn. Toch een erg belangrijke en interessante eigenschap, niet? Een vacaturebericht op de website van ecoTips en in ecoTips Bizznews raden we bijvoorbeeld warm aan! Daar wordt het bericht ook gelezen door personen die het interessante nieuws uit de sector willen volgen en wie weet verleid je hen zo wel om verder te klikken en met jouw bedrijf in contact te komen!
- Zorg voor een duidelijke, vlot geschreven en uitnodigende jobadvertentie en -omschrijving. Besteed voldoende zorg aan de tekst, interessante links, je bedrijfscultuur, je visie en waarden. Wanneer de kandidaten keuze genoeg hebben, wat op dit moment het geval is, kiezen ze er die vacatures uit waar ze zich mee kunnen identificeren en die hun boodschap duidelijk brengen. Stijve ambtelijke taal, te veel jargon, geen inkijk in je organisatie, nodigen niet uit tot solliciteren.
- Wees bereikbaar! Sommige kandidaten hebben nog wat vragen of willen meer info. Zorg ervoor dat ze een contactpersoon hebben waar ze naar kunnen bellen voor uitleg en vragen. Het is interessant om zowel een contactpersoon op te geven die inhoudelijk meer over de job kan zeggen, als iemand van HR die meer over de afspraken en procedures weet.
Tekst: VDAB | eigen redactie
Foto’s: Life-of-pix | VDAB