Werner & Mertz’ CEO Schneider met Recyclaat Initiatief op Our Ocean Conference in Bali

In september vond op Bali de conferentie “OUR OCEAN, OUR LEGACY” plaats. Daarop stond onder meer de bestrijding van de plastiek soep/ microplastics in de oceanen centraal. Ook Reinhard Schneider, de CEO van de Werner & Mertz Groep, nam deel aan deze top. Hij verkeerde er in het gezelschap van onder meer de Rob Kaplan, de president en minister van buitenlandse zaken van Indonesië, de prins van Wales en de prins van Monaco, en voormaling Amerikaans minister van buitenlandse zaken John Kerry. Schneider stelde er het Recyclaat Initiatief voor, een initiatief dat hij ontwikkelde. Het Recyclaat Initiatief werd er gepresenteerd als een best practice om te voorkomen dat plastics de oceanen verder vervuilen.

Via het Recyclaat Initiatief, dat op het Wereld Economisch Forum in 2016 werd voorgesteld, geeft Werner & Mertz al lang aandacht aan het probleem van overtollig plastic. Dat is nodig, want in 2050 zou er meer plastic dan vis in de oceaan zijn. Het Recyclaat Initiatief gaat over het gebruik van oud plastic voor nieuwe verpakkingen en geeft een exemplarisch voorbeeld van hoe een middelgroot bedrijf zoals Werner & Mertz de circulaire economie succesvol kan toepassen.

In 2016 ontwikkelde Werner & Mertz de allereerste fles ter wereld die volledig gemaakt werd van gerecycleerde materialen die via PMD-zakken werden ingezameld. Sindsdien worden de flessen van de Werner & Mertz producten standaard uit gerecycleerde PET geproduceerd. Intussen rolt binnenkort de 210 miljoenste gerecycleerde PET-fles bij Werner & Mertz van de band. Je kan de teller volgen op https://www.wir-fuer-recyclat.de/en/ .

Reinhard Schneider, de CEO van Werner & Mertz, is de grote voortrekker van het Recyclaat Initiatief. Werner & Mertz roept met het Initiatief op tot een volledige kunststofrecyclage via de inzameling van de huishoudelijke PMD-afvalzakken. De good practices van het initiatief werden mee opgenomen in het New Plastics Economy rapport van de Ellen MacArthur Foundation dat zich inzet voor een herstellende en regeneratieve economie.  Exact een jaar geleden beloofde Werner & Mertz trouwens samen met 5 andere grote bedrijven (MARS, M&S, PepsiCo, The Coca-Cola Company en Unilever) om ten laatste tegen 2025 100% herbruikbare, recycleerbare en composteerbare verpakking te gebruiken.

De aanpak van het Recyclaat Initiatief, dat door Schneider is opgericht, speelt hierbij een belangrijke rol. Schneider: “We volgen het principe van een circulaire economie, met als doel de consumptie van ruwe olie voor de productie van kunststofverpakkingen terug te dringen. In de plaats daarvan herverwerken we het zachte plastic dat in de PMD afvalzakken wordt verzameld, en dat tegen zo’n hoge kwaliteit dat de verpakking zelfs kan worden gebruikt voor levensmiddelen.” Sinds de start van dit initiatief bracht Werner & Mertz meer dan 210 miljoen petflessen* gemaakt van 100 % gerecycleerd plastic op de markt. “We kunnen niet alleen PET recycleren maar ook HDPE, een van de meest gebruikte soorten plastic ter wereld, zonder enig verlies van kwaliteit“, vertelt Schneider.

Nog volgens Schneider moeten “bedrijven samen de strijd aangaan tegen oceaanvervuiling en ervoor zorgen dat plastics duurzamer (en dus gerecycleerd) worden en niet langer als afval in het milieu terechtkomen”.

Tekst en foto’s: Werner& Mertz

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.