(Beeld: Werner & Mertz)

Werner & Mertz en Mondi veranderen samen de toekomst van de verpakking

Schoonmaakproducent Werner & Mertz en Mondi, een verpakkings- en papierbedrijf, hebben samen een recycleerbare, flexibele verpakking voorgesteld. Ze deden dat tijdens de tweede Packaging Summit in München. Werner & Mertz en Mondi willen zo samen de toekomst van de plastic verpakking veranderen, en het verpakkingsafval verminderen.

Meer dan vier jaar heeft Werner & Mertz aan de nieuwe duurzame verpakking gewerkt. Eerst alleen, nadien in samenwerking met Mondi. “Als we ons doel wilden bereiken, moesten we wel samenwerken met een verpakkingsproducent. We wilden een verpakking maken die uit één materiaal bestond. Het is niet langer mogelijk voor een enkel bedrijf om zo’n innovatieve prestatie alleen te bereiken.”, aldus Chris De Vuyst, general manager bij Werner & Mertz Benelux.

Projectgroep

In 2015 richtten de twee bedrijven samen met Grüner Punkt, EPEA Zwitserland en cyclos-HTP een projectgroep op. De drie nieuwe partners ondersteunden Werner & Mertz en Mondi met adviezen over de materiaalselectie, bevestiging van de daadwerkelijke recycleerbaarheid van de zak en integratie in bestaande recyclingstructuren.

De volledig recycleerbare zak is slechts het begin. Werner & Mertz droomt al over meer. Chris De Vuyst: “Alle flexibele plastic verpakkingen moeten niet alleen 100 procent recycleerbaar zijn, ze moeten ook gemaakt worden uit recycleerbaar materiaal. Daarna kunnen we ook bekijken of we andere drukinkten kunnen gebruiken om alles aan te passen aan de wensen van de klanten.”

Het Recyclat-initiatief

Werner & Mertz zet zich al meer dan 25 jaar in voor duurzamere producten. In 2012 lanceerde CEO Reinhard Schneider het Recyclat initiatief. Hij wou zo een open innovatie creëren waar partners uit het bedrijfsleven konden samenwerken met NGO’s. Samen ontwikkelen ze oplossingen voor effectieve recycling van kunststoffen in overeenstemming met de Cradle to Cradle® -filosofie en sensibiliseren ze het publiek voor het thema duurzaamheid en recyclingbeheer. Het Recyclat-initiatief heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn ontwikkelingen, waaronder de Cradle to Cradle® Innovator Award, de Federal Prize for Eco-Design en de Duitse Verpakkingsprijs in goud.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.