Het nieuwe project ‘Fietslogistiek XXL’ van VIL onderzoekt het gebruik van cargofietsen om grote volumes, waaronder zelfs palletten, te transporteren in stedelijke gebieden.
Dit project moet bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere stadslogistiek door het gebruik van deze cargofietsen als alternatief voor vrachtwagens en bestelwagens die steeds meer beperkingen ondervinden in stadscentra.
Een toekomstgerichte oplossing
Met de invoering van lage-emissiezones, tonnagebeperkingen en strikte tijdsvensters voor zwaar verkeer in steden, worden traditionele voertuigen steeds vaker geweerd uit stadskernen. De XXL-cargofiets biedt mogelijk een oplossing door grotere en zwaardere ladingen te vervoeren dan standaard cargofietsen, waardoor bedrijven duurzamer en flexibeler kunnen leveren. Het project telt 20 deelnemende bedrijven die samen met VIL testen of deze nieuwe generatie fietsen praktisch inzetbaar is in de stedelijke logistiek.
lees ook
VIL en Denuo willen meer recyclage van medisch materiaal
Uitdagingen en regelgeving
Ondanks de voordelen van deze fietsen bestaan er nog diverse uitdagingen. Projectleider Stefan Bottu van VIL wijst op de huidige beperkingen in regelgeving en infrastructuur, zoals de vraag of brede XXL-cargofietsen veilig op fietspaden kunnen rijden. Het project onderzoekt welke ladingen geschikt zijn en hoe kostenefficiënt deze oplossing kan zijn op grote schaal.
Fietskoerier ViaVelo, een van de deelnemers, benadrukt dat deze fietsen tijdwinst kunnen opleveren door minder lege ritten. Deelnemende partners, waaronder UAntwerpen en AP Hogeschool Antwerpen, dragen bij aan het onderzoek en VLAIO ondersteunt het project financieel.
Dit onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een duidelijke strategie voor het veilig en effectief inzetten van XXL-cargofietsen in stedelijke gebieden, waarmee steden in de toekomst duurzamer en minder afhankelijk worden van zware voertuigen.