Zakenreizen: opnieuw populair maar niet groener

Uit onderzoek blijkt dat zakenreizen opnieuw aan populariteit winnen maar dat duurzaamheid nog vaak te wensen over laat. Daarvoor zijn verschillende redenen, gaande van een gebrek aan tools en betrokkenheid tot budgettaire obstakels.

De resultaten komen uit de Corporate Travel Sustainability Index 2022 van SAP-dochterbedrijf Concur. Voor die index interviewde SAP Concur 700 managers in heel Europa, waaronder de Benelux.

Bij ons reizen acht van de tien bedrijven (85 procent) opnieuw in eigen land, de helft (51 procent) plant weer internationale zakenreizen. Dat is minder dan in de andere landen. Hoewel bijna alle organisaties (97%) duurzaam willen reizen, blijven groenere businesstrips een uitdaging voor de meerderheid van de bevraagden.

Duurzaamheid wordt topprioriteit

Amper 28% van organisaties in de Benelux heeft een duurzaamheidsmanager aangesteld, laat staan een heel team (slechts 8%) dat zich specifiek bezighoudt met het intern verbeteren van duurzaamheid – waaronder zakenreizen. Toch wordt duurzaamheid voor almaar meer beslissingsnemers een topprioriteit, zeker in het licht van de VN-klimaatdoelstellingen.

In de Benelux vertalen die zich in energiebesparingen (57%), minder plastic (47%) en een lagere CO2-uitstoot (41%). Uit het onderzoek blijkt evenwel dat het voor organisaties moeilijk is om die ambities om te zetten in een actief beleid, inclusief rapportage.

Interne obstakels

Zo beschikt slechts 36% over tools die meer inzicht geven in de koolstofuitstoot door reizen en dus hun impact op het klimaat in kaart brengen. Minder dan de helft (47%) onderzoekt eerst het milieubeleid van zijn leveranciers, zoals hotels, autoverhuurders of luchtvaartmaatschappijen.

Wel geeft net geen zeventig procent aan zijn reisbeleid te willen verduurzamen, maar ook dat ze kampen met interne processen om dat te realiseren. Voor een derde (32%) van de bevraagde managers is budget het belangrijkste obstakel voor groenere zakenreizen. En 38% worstelt met het gebrek aan betrokkenheid van hun werknemers.

Beleid herbekijken

Voor Pierre-Emmanuel Tetaz, EMEA SVP & General Manager, SAP Concur, is het essentieel dat organisaties hun beleid herbekijken: “Naarmate de vraag naar duurzaamheid toeneemt, zullen steeds meer organisaties – van management en werknemers tot hun partners – de impact van zakenreizen moeten meten en er rekening mee houden. Iets minder dan 4 op de 10 (38%) geeft aan dat ze hun aanpak wel willen verbeteren, maar niet weten hoe. Het is daarom essentieel dat bedrijven duurzaamheidsteams vormen, en hun reizende werknemers ondersteunen met de juiste tools om groenere keuzes te maken.”

Iets minder dan een derde (29%) van de bedrijven in de Benelux beschikt al over software die hen kan ondersteunen bij hun zakenreizen. Dat is de helft van koploper Verenigd Koninkrijk met 60%. Van de organisaties zonder tool zegt maar liefst 83% dit wel te overwegen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.