Zeven jaar na dieselgate: Belgische VW-bestuurders wachten nog altijd

In 2016 startte Test Aankoop een juridische procedure tegen de Volkswagen-groep, naar aanleiding van het gesjoemel met de uitstootgegevens van miljoenen dieselvoertuigen. De organisatie betreurt dat de autoconstructeur de Belgische VW-bestuurders vandaag nog altijd in de kou laat staan.

Zo’n 7 jaar geleden kwam autoconstructeur Volkswagen wereldwijd in opspraak toen duidelijk werd dat het jarenlang had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselvoertuigen. Op de testbank zorgde het bedrijf er via software bewust voor dat zijn wagens minder stikstofoxide uitstootten dan wanneer ze werkelijk op de weg zouden rijden.

Sindsdien werd Volkswagen veroordeeld in verschillende Europese landen, zoals Spanje, Italië en Nederland en vergoedde de producent al Duitse en Engelse klanten. In de Verenigde Staten werd eerder al een minnelijke schikking getroffen voor een bedrag van 14,7 miljard dollar.

Collectieve rechtsvordering

Test Aankoop, dat in 2016 een collectieve rechtsvordering startte tegen de Volkswagen-groep, is zwaar teleurgesteld dat de constructeur ondanks de verpletterende bewijslast, de Belgische consument nog steeds in de kou laat staan. “Voor zo’n 260.000 personen die aan de rechtszaak in kwestie hadden deelgenomen, werden in Duitsland compensaties uitbetaald gaande van 1.350 tot 6.257 euro en ook in het Verenigd Koninkrijk kwam de constructeur over de brug voor een bedrag van 228 miljoen euro”, zegt Simon November van Test Aankoop.  

“Tijdens onze pogingen om tot een minnelijk akkoord te komen, antwoordde de Duitse producent echter dat de auto’s die op de markt waren gekomen met sjoemelsoftware onder de motorkap prima rijden en niet onderhevig zijn aan waardeverlies. Concrete schade is er volgens de fabrikant aldus niet. Met andere woorden: een Engelse of Duitse Volkswagen-bestuurder is meer waard dan een Belgische.”

Verzoek tot verzoening

Eind 2017 al werd de zaak die Test Aankoop tegen de constructeur in 2016 aanspande, met een zogenaamd opt out-systeem, ontvankelijk verklaard. Alle gedupeerden worden daardoor automatisch in rechte verdedigd door de consumentenorganisatie.

Op de eerste pleitzitting ten gronde is het wachten tot 15 mei 2023. Volkswagen toonde zich nooit bereid om tot een constructieve onderhandelde oplossing te komen, aldus de consumentenorganisatie.

Test Aankoop diende een verzoek tot verzoening in bij de Brusselse rechtbank van Eerste Aanleg met de uitdrukkelijke vraag om de CEO van het bedrijf te laten verschijnen om alsnog tot een oplossing te komen. “Wij hopen ten stelligste dat de Volkswagen-groep zich nu wel bereid zou verklaren om tot een verzoening te komen. Dit zou het juiste zijn om te doen jegens alle Belgische gedupeerde klanten”, aldus Simon November.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.