earth's black box
(Beeld: Earth's Black Box)

Zwarte doos registreert klimaatcrash voor toekomstige generaties

In Tasmanië wordt gebouwd aan een “zwarte doos voor het klimaat”. In een stalen bunker wordt informatie opgeslagen over hoe de klimaatcrisis zich ontwikkelt, zodat toekomstige generaties ervan kunnen leren.

Na een vliegtuigcrash bieden zwarte dozen cruciale informatie over de oorzaak en de manieren waarop de bemanning daarop heeft gereageerd. Dat bracht wetenschappers en kunstenaars in Australië op het idee om een gelijkaardige zwarte doos voor het klimaat te bouwen. 

De stalen bunker, in een afgelegen streek in Tasmanië, zal pas volgend jaar helemaal klaar zijn, maar de harde schijven draaien al sinds de klimaattop in Glasgow. Ze komen uiteindelijk in een constructie met stalen muren van 7,5 centimeter dik, en zullen de volgende decennia registreren hoe de aarde omgaat met de klimaatcrisis.

Onverwoestbaar

“De zwarte doos zal elke stap registreren die de mensheid neemt om de klimaatcatastrofe te vermijden of dichterbij te brengen”, zegt Jim Curtis van marketingbedrijf Clemenger BBDO, een van de initiatiefnemers, tegen ABC Australia. “Het idee is dat, als de aarde crasht als gevolg van de klimaatverandering, dit onverwoestbare opnametoestel blijft bestaan voor wie er overblijft, om ervan te leren.”

De zwarte doos houdt onder meer temperatuurgegevens op land en zee bij, de CO2-concentratie in de atmosfeer en data over verlies van biodiversiteit, landgebruik en energieconsumptie. Daarnaast worden ook krantenkoppen en sociale media geregistreerd, en nieuws over cruciale evenementen zoals klimaattoppen.

Etsen in staal

Alle gegevens zullen ook publiek te consulteren zijn op de website van het project. De initiatiefnemers denken inmiddels al verder na over manieren om de meest cruciale data voor duizenden jaren veilig te stellen. Ze onderzoeken onder meer of het mogelijk is om die te etsen in stalen platen, die de tand des tijds beter doorstaan dan harde schijven. 

Bovendien is de vraag wie de zwarte doos ooit zal vinden, en of die de middelen zal hebben om die gegevens te lezen, laat staan de taal te begrijpen. Daarom wordt inspiratie gehaald uit de Steen van Rosetta, en zal de informatie in verschillende talen geregistreerd worden. De steen van Rosetta werd in 1799 gevonden in Egypte en bevat dezelfde tekst in drie verschillende talen. Aan de hand hiervan konden later de hiërogliefen worden ontcijferd.

Positieve beïnvloeding

Maar ook in het heden kan de zwarte doos een rol spelen. De initiatiefnemers hopen dat de zwarte doos het proces mee kan sturen, door de beslissingen van politici en bedrijfsleiders te beïnvloeden. 

“Als mensen weten dat ze opgenomen worden, kan dat een invloed hebben op wat ze zeggen en doen”, zegt Jonathan Kneebone van het kunstcollectief Glue Society, dat meewerkt aan het project. “Op zijn minst moet dat onze rol zijn: bij iedereen in het achterhoofd blijven.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.