Flitsmarathon tegen zwerfvuil van 18 tot 24 september

Over heel Vlaanderen zullen meer dan 1.000 handhavers een week lang verscherpte controles uitvoeren op zwerfvuil en sluikstort.

Met deze allereerste Vlaamse Handhavingsweek wil Mooimakers – het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG) – de pakkans opdrijven, maar ook een duidelijk signaal geven dat je niet ongestraft afval kan dumpen. “Je kan de Handhavingsweek vergelijken met een flitsmarathon tegen zwerfvuil en sluikstorten.

Verspreid over de vijf Vlaamse provincies nemen van 18 tot 24 septemberruim duizend politieagenten, GAS-ambtenaren, stads- en gemeenschapswachten, wegenwachters, bos- en veldwachters,… deel aan de Handhavingsweek. Ze trekken een week lang de straat op om extra controles uit te voeren op sluikstort en zwerfvuil. Elke deelnemende gemeente of organisatie stelt zijn actieplan op, afgestemd op de lokale hotspots en op de beschikbare inzet. Naast extra mankracht zullen tijdens de Handhavingsweek ook extra technologische hulpmiddelen worden ingezet, zoals camera’s.

“Je kan de Handhavingsweek een beetje vergelijken met de jaarlijkse flitsmarathons”, verduidelijkt Mooimakers-voorzitter Henny De Baets. “Uiteraard controleren handhavers het hele jaar door op zwerfvuil en sluikstort. Maar tijdens deze ene week worden die controles nog een keer fors opgedreven. Zo gaat niet alleen de pakkans omhoog, maar krijgt iedereen ook meteen de ondubbelzinnige boodschap mee dat sluikstorten of zwerfvuil veroorzaken onaanvaardbaar én strafbaar is.”

Overtreders betrappen, opsporen en beboeten is een belangrijk luik van de Handhavingsweek. Maar Mooimakers wil de komende 7 dagen over heel Vlaanderen ook de sociale controle vergroten en positieve acties van burgers in de verf zetten. Zo organiseerde Mooimakers de voorbije weken al 25 vormingen om zo’n 200 handhavers – soms zonder echte handhavingsbevoegdheid, zoals mensen van de groendienst – te leren communiceren met en over sluikstorters.

“Handhaving is een noodzakelijk sluitstuk van elk actieplan om zwerfvuil en sluikstort terug te dringen”, benadrukt Henny De Baets. “Maar het meest doeltreffende wapen tegen zwerfvuil is een brede maatschappelijke beweging. De Handhavingsweek richt zich niet alleen tot de overtreders, maar wil tegelijkertijd al die Vlamingen die hun afval wel netjes achterlaten een hart onder de riem steken. Uit enquêtes blijkt dat zwerfvuil en sluikstort bij de allergrootste ergernissen van de doorsnee Vlaming staat. Die moet weten dat hij niet alleen staat met die ergernis, en dat we ook hard werken om er iets aan te doen.”

(bron: Mooimakers – beeld: Pexels)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.