Het doel om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en de klimaatopwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden, is nog steeds levensvatbaar. Om die doelstellingen te halen, moet de capaciteit van hernieuwbare energie maal drie de hoogte in. Hetzelfde geldt voor de investeringen in groene energie tegen het eind van het decennium.
Die vaststelling staat in een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat vandaag is gepubliceerd. Persbureau Belga leert uit het rapport dat alle landen sneller een nettonul-uitstoot zullen moeten bereiken. Volgens het IEA de doelstelling van Parijs nog steeds haalbaar. Die stelt dat de klimaatopwarming onder de 2 graden Celsius moet blijven, met als streefdoel een opwarming van 1,5 graden. Volgens IEA is daarvoor een ‘verenigde inspanning’ nodig van alle overheden wereldwijd.
Enorme investeringen
Die inspanning houdt onder meer in dat tegen 2030 11.000 gigawatt opgewekt moet worden uit hernieuwbare energie, meent het IEA. Daarnaast moeten de investeringen in hernieuwbare energie van 1,8 biljoen dollar dit jaar stijgen naar 4,5 biljoen dollar tegen 2030 en moet er nog winst geboekt worden inzake energie-efficiëntie. Voorts moeten haast alle landen eerder klimaatneutraal worden dan momenteel wordt beoogd. De geavanceerde economieën, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, moeten tegen 2045 een nettonul-uitstoot bereiken.
lees ook
Schone energie kent snellere vooruitgang dan velen denken aldus IEA
Voor China ligt die streefdatum op 2050. Tegen 2035 moet de uitstoot in de rijke landen al met 80 procent naar beneden. In ontwikkelingslanden en opkomende economieën ligt dat cijfer op 60 procent. Als de landen hun ambities niet verder opschroeven, dan leggen ze hun eieren in het mandje van technologieën zoals CO2-captatie en -opslag. Die technologieën zijn echter ‘duur en niet bewezen op grote schaal’. “Het pad naar 1,5 graden is de afgelopen twee jaar smaller geworden, maar de groei in hernieuwbare energie houdt het nog steeds open”, besluit het IEA.