biodiversiteit

Atos en WWF zetten technologie in voor natuurbehoud

Atos en het World Wide Fund for Nature (WWF) hebben een driejarig strategisch partnerschap aangekondigd. De twee wereldspelers op hun domein willen technologie inzetten als ondersteuning van biodiversiteit en om bedrijven aan te moedigen koolstofarm te worden. Het partnerschap zal drie prioriteiten aanpakken (bedrijfstransformatie, financiering en invloed) die essentieel zijn om de huidige biodiversiteitscrisis effectief te bestrijden.

WWF en Atos maakten de samenwerking bekend tijdens een persbriefing in Parijs. Ze stelden er drie essentiële initiatieven voor, als onderdeel van het partnerschap:

  • Automatisering van het toezicht op de biodiversiteit
  • Het voorspellen en voorkomen van epidemische risico’s
  • Verbetering van technische hulpmiddelen

Atos en WWF hebben zich voorgenomen om elk jaar een industrie met een aanzienlijke CO2-voetafdruk te analyseren. Daarbij zullen ze de belangrijkste hefbomen voor het koolstofvrij maken te identificeren en aanbevelingen te doen om hun inspanningen om de koolstofuitstoot te versnellen. Een eerste rapport richt zich op de scheepvaart, die in 2022 qua volume ongeveer 80 procent van de wereldhandel voor zijn rekening nam en verantwoordelijk is voor ongeveer drie procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Om leiders op het gebied van duurzaamheid een duidelijke en beter haalbare routekaart voor de middellange termijn te bieden, richt het onderzoek zich op energie-efficiëntie, operationele hefbomen en concrete gebruiksscenario’s waarbij digitale technologie de scheepvaartindustrie kan helpen haar activiteiten koolstofvrij te maken.

Franse projecten

Als onderdeel van het partnerschap ondersteunt Atos twee projecten voor het afvangen en herstellen van CO2, beheerd door WWF Frankrijk. Het Posidonia-project heeft als doel de weilanden van Posidonia, een plant die opvalt door zijn uitgebreide capaciteit om koolstof op te slaan, in het Middellandse Zeegebied te beschermen. Een tweede project (Nature Impact) is gericht op het behoud of herstel van de bosbiodiversiteit in Frankrijk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de aanpak ontwikkeld door WWF op basis van Betalingen voor Ecosysteemdiensten (PES). Veel medewerkers van Atos zijn al regelmatig betrokken bij vrijwilligerswerk en milieubehoud. Een houding die het bedrijf in kader van de samenwerking nog meer toejuicht via engagementsplannen.

lees ook

‘Groene technologieën (behalve zonnepanelen) lopen hopeloos achter’

“De verwoestende gevolgen van klimaatverandering en natuurverlies zijn overal voelbaar en vereisen urgente, innovatieve en schaalbare oplossingen”, zegt Kirsten Schuijt, directeur-generaal van WWF. “Technologie heeft, indien juist gekanaliseerd, het enorme potentieel om enkele van de dringende uitdagingen aan te pakken. Het nieuwe partnerschap stelt ons in staat samen te werken aan de ontwikkeling van hoognodige technologische hulpmiddelen ter ondersteuning van onze inspanningen om natuurverlies op beleidsniveau en in het veld te stoppen en terug te draaien.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.