V-Rooms lanceert een nieuwe oplossing die het voor aannemers en ingenieursbureaus eenvoudiger maakt om nieuwe leden in hun bouwprojectteam te integreren. De Belgische start-up wil de manier waarop projectteams vergaderen en samenwerken optimaliseren, wanneer er nog geen fysieke werf bestaat.
De start-up wordt begeleid door accelerator Start it @KBC, het grootste start-up-netwerk in België. Kenneth Willems, medeoprichter van V-Rooms: “V-Rooms wil ’s werelds eerste interactieve en allesomvattende platform worden voor projectvergaderingen op maat van bouwteams. In de hybride werkomgeving van vandaag hebben ingenieurs nood aan de beleving om samen te zitten met andere partijen en de projectplannen op tafel te leggen. Deze ervaring is essentieel om het beste resultaat te bekomen. V-Rooms brengt deze ervaring terug, zonder dat projectteams daarvoor hoeven te reizen. Met onze eerste set producten willen we een product-market-fit testen voor onze aankomende all-in-one-platformen.”
Documentatie in 3D
Medewerkers van bouwprojecten reizen vaak de wereld rond om plannen te bespreken of bouwsites te bezoeken. Deze manier is duur, tijdrovend en niet-duurzaam, waardoor projecten vertraging oplopen. Dankzij V-Rooms hoeven de betrokken partijen niet langer op locatie aanwezig te zijn voor vergaderingen en workshops, maar kunnen ze elkaar in de virtuele realiteit ontmoeten en alle projectdocumentatie in 3D bekijken. Bovendien is dit gemakkelijk te organiseren. Collega’s kunnen kiezen voor het gevoel van een fysieke vergadering met een VR-headset, of kunnen simpelweg deelnemen aan de 3D-ruimte via hun computerscherm.
Zakenreizen beperken
Volgens een het jaarrapport van de Association for Consultancy and Engineering (ACE) heeft 63% van de CO2-voetafdruk van een bouwkundig ingenieur te maken met zijn zakenreizen (ACE, Benchmarking Report, 2017). Aannemers en deskundigen zoeken daarom naar oplossingen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit kan door reizen per vliegtuig te vermijden.
Experten zijn vaak geografisch verspreid of werken op een hybride manier. Met behulp van V-Rooms zijn de files of de fysieke afstand die experten normaal gezien afleggen niet langer een obstakel om deel te nemen aan uitmuntende onboardings. Daardoor worden informatiehiaten binnen het projectteam weggewerkt en worden tijd en kosten bespaard.
Gebruiksvriendelijk
Om de V-Rooms te gebruiken kunnen bedrijven een abonnement nemen op maat van het aantal VR-ruimtes dat ze nodig hebben. Het team van V-Rooms richt de ruimtes in naar wens van de bedrijven. Gebruikers kunnen steeds terugkeren naar de ruimte en verder gaan waar ze gebleven waren in het project.
“Je hoeft geen software te downloaden, geen VR-hardware aan te kopen of trainingen te volgen.” zegt Willems. “Doordat we veel ervaring hebben met het managen van grote infrastructuurprojecten, kennen we de uitdagingen waar deze teams mee geconfronteerd worden. Daarom kiezen we voor een persoonlijke aanpak en ruimtes die gemakkelijk in gebruik zijn, aangepast aan de noden van het bedrijf of het team.”