VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de chemie- en energiesector. De bouw van een geavanceerde 3D-print pilootlijn speelt in op de toenemende vraag van de industrie naar innovatieve componenten onder industrieel relevante condities. Dit project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO).
3D-micro-extrusie
Het project richt zich op de bouw van een state-of-the-art 3D micro-extrusie pilootlijn, een technologie die diverse materialen zoals metaal, keramiek en hybride materialen kan verwerken. Hierdoor kunnen hoogwaardige functionele componenten, zoals katalysatoren, sorbenten, warmtewisselaars en elektrodes via 3D-printing geproduceerd worden, wat cruciaal is voor de verduurzaming van de sector. VITO heeft deze technologie al succesvol getest op laboratoriumschaal. Om de technologie onder industriële condities te valideren, is de opschaling naar pilootschaal noodzakelijk.
Wereldwijd uniek
Deze nieuwe pilootlijn is wereldwijd uniek en biedt bedrijven de kans om de technologie in een industriële omgeving te testen. De pilootlijn versterkt VITO’s positie als kenniscentrum in 3D-printen en bevordert co-creatie en innovatie in Vlaanderen en daarbuiten. De faciliteit kan tot één ton per maand aan functionele componenten produceren in een geautomatiseerd, (semi-)continu proces, een cruciale stap voor marktintroductie.
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Met deze investering zet VITO een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de chemie- en energiesector, en biedt het de industrie nieuwe mogelijkheden om innovatieve technologieën sneller en efficiënter te implementeren.
De ontwikkeling van de pilootinstallatie in het 3DPRIME project werd goedgekeurd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO).
lees ook