fossiele brandstoffen vs groene energie en hernieubware enrergie

100 miljoen euro om bedrijven naar groener energieverbruik te helpen

De Vlaamse Regering lanceert een impulsprogramma van 100 miljoen euro. De nieuwe GREEN-investeringssteun ondersteunt ondernemingen in hun omslag naar duurzame verwarming en koeling – bij hun overstap van fossiele brandstoffen naar warmtepompen of andere groene energie, en bij de toepassing van energie-efficiënte maatregelen.

Uit een studie van Technopolis Group en VITO bleek het belang van duurzamere energie voor verwarming. De studie stelt verschillende technologieën voor die traditionele verwarming vervangen, zoals warmtepompen die gebruikmaken van restwarmte.

Begeleiding op maat

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns stelde daarop een impulsprogramma op dat de aanbevelingen realiseert. Er komt dus extra financiële steun voor ondernemingen die ecologie-investeringen willen uitvoeren. Daarnaast voorziet het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) in uitgebreide begeleiding en sensibilisering – van gerichte communicatiecampagne tot onafhankelijke adviseurs die sectoren op maat begeleiden.

VLAIO lanceert ook een nieuwe GREEN-oproep. De steun richt zich enerzijds naar ondernemingen die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totale energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door aanpassingen te doen aan het productieproces. Anderzijds komen ook bedrijven in aanmerking die de transitie maken van fossiele brandstoffen (zoals stookolie, aardgas en diesel) naar elektriciteit, warmtepompen of duurzame waterstof.

Gericht volgens sector

VLAIO gaat dus gericht op pad naar ondernemingen en sectoren. Zo kunnen warmtepompen op basis van restwarmte interessant zijn voor de voedingssector die veel heet water nodig heeft, maar de uitdagingen zijn anders in de maakindustrie.

Zowel kmo’s als grotere ondernemingen kunnen bij VLAIO een dossier indienen voor investeringen vanaf 50.000 euro. Ook kleinere ondernemingen en kleinere projecten kunnen steun ontvangen van de Vlaamse Regering, naast de bestaande Strategische Ecologiesteun (STRES) en ecologiepremie+ (EP+).

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.