11 projecten krijgen samen 500.000 euro om gevels van openbare gebouwen te vergroenen

Van betere luchtkwaliteit tot meer biodiversiteit: groene gevels bieden verschillende milieuvoordelen. 11 projecten krijgen nu samen 500.000 euro van het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen. Dat bedrag verdelen ze om hun groene gevels te realiseren.

Het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, stelde 500.000 euro ter beschikking om projecten te ondersteunen die de publieke ruimte vergroenen. Begin dit jaar werd een oproep gelanceerd naar de publieke sector, steden en gemeenten, universiteiten en ziekenhuizen om hiervoor projecten in te dienen. In totaal werden 28 projecten ingediend, 11 werden geselecteerd en krijgen financiële ondersteuning voor hun project voor groene gevels.

Verticale tuinen

Groene gevels worden ook weleens verticale tuinen genoemd. In dichtbebouwde wijken bieden ze meerdere voordelen: naast het aangename en rustgevende effect voor bewoners en bezoekers verbeteren zij de luchtkwaliteit, verminderen ze lawaai en vangen ze regenwater op. Groene gevels helpen ook gebouwen te isoleren tegen overmatige warmte in de zomer en kunnen de levensduur van muren verlengen door ze te beschermen tegen weer en wind en vervuiling. Op ecologisch vlak bevorderen ze de biodiversiteit: ze bieden een schuilplaats en voedsel voor vogels en insecten.

Op basis van strenge criteria werden 28 projecten ingediend voor groenere buitenmuren van ziekenhuizen, stadhuizen, bibliotheken, culturele centra, sportfaciliteiten, zwembaden, musea, theaters, bibliotheken, mediatheken en gemeenschapscentra. Een onafhankelijke jury selecteerde elf projecten. Samen ontvangen ze 500.000 euro.

Enkele projecten

Zo transformeert de stad Sint-Niklaas een oude industriesite tot een vernieuwende omgeving voor milieubewust ondernemen en werken, met circulaire economie als innovatieve pijler. Het UMC Sint-Pietersziekenhuis te Brussel wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen en het ziekenhuis ecologischer maken door klimplanten te gebruiken aan hun gevel. De stad Luik wil een groene muur aanleggen op de zuidgevel van het hoofdgebouw van de politie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.