Organisaties kunnen subsidies krijgen om de laadinfrastructuur voor vrachtverkeer te verbeteren. Vlaams minister van Verkeer Lydia Peeters (Open VLD) maakt daarvoor 6,1 miljoen euro vrij.
Sinds begin dit jaar konden organisaties subsidies aanvragen voor laadpalen, specifiek voor elektronische vrachtwagens. De Vlaamse overheid neemt tot 20 procent van de totale investering op zich tot maximaal 300.000 euro per bedrijf. Het project lijkt wat op dat van de laders voor elektrische wagens, behalve dat toen de palen publiek beschikbaar moeten zijn. Voor e-trucks is dat niet nodig om in aanmerking te komen voor de subsidie.
Vandaag maakt minister Peeters bekend dat ruim 109 projecten werden goedgekeurd, goed voor iets meer dan 1.200 nieuwe laadpalen. Prominente klanten zijn Bpost met 305 nieuwe laadpalen op zijn Vlaamse vestigingen, voornamelijk gefocust op bestelwagens. Tankstationketen G&V haalt 680.000 euro binnen voor 34 snelladers voor vrachtwagens (max. 400 kW), verspreid over meerdere projecten.
Duurdere investering
De aanleg van laadpalen voor vrachtwagens is vaak een stuk duurder. Omdat transportfirma’s veel vrachtwagens huisvesten, zijn er heel wat laders nodig en bijhorende extra elektrische infrastructuur.
Vorig jaar sprong de Vlaamse overheid al bij in de plaatsing van laadinfrastructuur voor e-trucks. Toen werd er 2 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar verdeeld.
lees ook
Soepele regels voor elektrische bestelwagens op komst
Elektrische vrachtwagens lijken het steeds meer te halen van waterstoftrucks. Zo opende DAF recent nog een nieuwe assemblagefabriek voor e-trucks. Toyota is een van de weinigen die in waterstof blijft geloven. Het werkt onder andere samen met het Nederlandse VDL om waterstoftrucks te maken.