“18 procent Belgisch gasverbruik gaat naar plastic”

Bijna een vijfde van het totale Belgische gasverbruik gaat naar de productie van plastic, waarvan een groot deel wegwerpplastic. Dat stelt onderzoek door FairFin, Break Free From Plastic en het Centrum voor Internationaal Milieurecht.

In 2020 was de plasticindustrie goed voor bijna 9 procent van de gasconsumptie in de EU en 8 procent van de olieconsumptie, stelt het rapport Winter is coming, Plastic has to go. In België ligt dat aandeel nog hoger: 18 procent van de gasconsumptie, 23 procent van de olieconsumptie en 15 procent van de stroomafname.

Grootste industriële verbruiker

Daarmee is de plasticproductie veruit de grootste industriële energievreter in België, stelt het rapport. Bovendien gaat een groot deel van die energie naar de productie van wegwerpplastic en verpakkingen. Het goede nieuws is dat er op korte termijn dus een groot potentieel is om tegelijk energie te besparen én de plasticberg te verkleinen. 

“Plastics en de petrochemie zijn de grootste energiegebruikers in de EU en België, meer dan elke andere industrie”, zegt Delphine Lévi Alvarès, Europees coördinator van Break Free From Plastic. “Burgers en kleine bedrijven worden met torenhoge energierekeningen geconfronteerd. Toch verspilt de petrochemische industrie schaarse middelen aan de productie van onnodig wegwerpplastic, waardoor de energiecrisis in de EU wordt aangewakkerd.”

Banken

De plasticindustrie verwacht in de komende twintig jaar een verdubbeling van haar gas- en olieverbruik. Maar het rapport toont dat die groei haaks staat op de doelstellingen van de Green Deal, het Klimaatakkoord van Parijs en inspanningen om de plasticvervuiling terug te dringen.

Volgens Amadeo Ghiotto van FairFin dragen de banken daarbij een grote verantwoordelijkheid. “Zij moeten nu werk maken van ambitieuze investeringen in hernieuwbare energie, niet investeren in energieverslindende plasticproductie.”

FairFin roept burgers op om klachtenbrieven te sturen naar hun bank. “Plastic blijft een blinde vlek in het beleid van de banken”, zegt Ghiotto. “Maar deze investeringen hebben, direct en indirect, grote gevolgen op de energiecrisis, op het klimaat en op conflicten wereldwijd. Daarom zet FairFin nogmaals druk op de banken. Wij eisen dat zij bedrijven die de plasticproductie uitbreiden, uitsluiten uit hun investerings- en kredietbeleid.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.