3M stopt eind 2025 met productie van PFAS

Het Amerikaanse chemieconcern 3M gaat tegen eind 2025 de productie van PFAS stopzetten. Het gaat ook PFAS-gebruik schrappen uit de producten waar het momenteel nog in zit. Dat kondigde het bedrijf zelf aan.

Het bedrijf ziet zich steeds meer geconfronteerd met regelgeving die erop gericht is om PFAS te verminderen of te elimineren en merkt ook dat de verwachtingen van stakeholders veranderd zijn. Daarnaast lopen er verschillende juridische procedures die het bedrijf naar schatting tot 30 miljard dollar kunnen kosten, schrijft Bloomberg.

PFAS is de verzamelnaam voor duizenden veelgebruikte chemische stoffen. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en verder water-, vuil-, en vetafstotend. Ze zijn onder meer terug te vinden in regenjassen, tenten, tapijten, cosmetica, schoonmaakmiddelen en de anti-aanbaklaag van pannen. Ze kregen de bijnaam ‘forever chemicals’ omdat ze heel moeilijk afbreken. 

Uit het portfolio

Eind 2025 stopt 3M dus met alle PFAS-productie. Het gaat daarbij om de productie van alle fluorpolymeren, gefluoreerde vloeistoffen en additieve producten op basis van PFAS. Het bedrijf is van plan om die transitie bij klanten te helpen vergemakkelijken.

Daarnaast moet PFAS tegen het einde van 2025 ook verdwijnen uit het productportfolio van het bedrijf. De voorbije drie jaar verminderde 3M het PFAS-gebruik al in zijn producten.

De huidige jaarlijkse netto-omzet van gefabriceerde PFAS bedraagt ongeveer 1,3 miljard dollar, met geschatte winstmarges (EBITDA) van 16 procent. Het is momenteel nog onduidelijk wat er met de fabrieken gaat gebeuren die momenteel nog PFAS produceren, aldus nog Bloomberg.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.