haven antwerpen containers

4 finalisten voor Sustainable Port Award

Op 5 mei 2023 reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka de Sustainable Port Award uit. Die bekroont een duurzaam initiatief in het havengebied.

Om haar duurzame ambities kracht bij te zetten en de initiatieven van de havenbedrijven in de kijker te zetten, reikt de haven om de twee jaar de Sustainable Port Award uit – vroeger bekend als de Sustainability Award. BASF, CMB en Ecluse wonnen hem de vorige edities.

De vier finalisten die binnenkort kans maken op de award zijn Victrol (Antwerpen), TotalEnergies (Antwerpen), ICO (Zeebrugge) en Boluda Towage (Zeebrugge & Antwerpen).

Koolstof afvangen

Het CCUS Shipping-project van Victrol focust zich op Carbon Capture, Utilization & Storage. De specialist in watertransport en de distributie en bunkering van oliën en gassen biedt industriële bedrijven de mogelijkheid om hun afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 te transporteren. Met op maat gebouwde schepen gaat het via de Europese binnenwateren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens – zoals de CO2-hubs in Port of Antwerp-Bruges.

Duurzaam proceswater

TotalEnergies sloot een langetermijnovereenkomst voor de toegang tot duurzaam proceswater voor zijn Antwerpse vestigingen. Voor de koeling van zijn industriële processen gebruikt het koeltorens en veel water: in Antwerpen gaat het jaarlijks om 5 miljard liter gedemineraliseerd water en 10 miljard liter leidingwater. Dankzij een samenwerking met Waterkracht (een joint venture tussen water-link, Ekopak, PMV en Aquafin) zal TotalEnergies 9,6 miljard liter van dat drinkwater per jaar vervangen door gezuiverd stadsafvalwater.  

lees ook

Winnaars van de Blue Innovation Awards 2022 zijn bekend

Windturbines

International Car Operators (ICO) realiseerde in Zeebrugge samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Elf windturbines produceren jaarlijks gemiddeld 110 GWh aan hernieuwbare energie. De groene elektriciteit wordt ingezet bij de terminaloperaties van ICO. Daarnaast leveren de turbines ook groene stroom aan 308 oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Slimme sleepboten

Als Europese pionier ontwikkelde Boluda Towage een eigen manier om sleepboten aan te passen naar de hoogste emissienormen IMO Tier III volgens de International Maritime Organisation (IMO), zowel in Zeebrugge als in Antwerpen. Slimme meetmodules in de boten verlagen bovendien het brandstofverbruik: zo daalde sinds eind 2021 het brandstofverbruik met meer dan 250.000 liter en de CO2-uitstoot met 10 procent.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 mei 2023. Stemmen kan tot 21 maart.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.