Winnaars van de Blue Innovation Awards 2022 zijn bekend

Vorige week vond de uitreiking van de Blue Innovation Awards 2022 plaats, een initiatief van De Blauwe Cluster om innovatieve projecten, producten en diensten in de lokale blauwe economie in de schijnwerpers te plaatsen. 

De Blauwe Cluster is een netwerk van innovatieve organisaties die zich toeleggen op de ontwikkeling en bevordering van duurzame economische activiteiten op zee. 

Alle inzendingen werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter, link met de blauwe economie, marktpotentieel, internationale ambities en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. 

Onderzeese kabels monitoren

Het project ‘CPS Monitoring’ van Marlinks sleepte de Blue Innovation Wave-award in de wacht. Hierbij houdt het bedrijf de staat van onderzeese kabels nauwgezet in de gaten door akoestische trillingen langs de kabels te meten. Zo kunnen onderhouds- en herstellingswerken geoptimaliseerd worden.

Bouwen op rotsachtige zeebodems

‘Drilled XL monopile foundations for offshore wind farms: a triple innovation’ van DEME werd beloond met de Corporate Blue Innovation Wave-award. Binnen het kader van dit project werd een oplossing bedacht en gerealiseerd om offshore windmolenparken op rotsachtige bodems te bouwen.

Windmolens met aquacultuur

Het Belgische demonstratieproject binnen UNITED – een samenwerking tussen UGent, Jan De Nul, Brevisco, Colruyt, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Parkwind – ging aan de haal met de Blue Innovation Swell-award. De focus ligt op de combinatie van offshore wind, aquacultuur en herstel van platte oesters en zeewierteelt.

Wilgen zuiveren afvalwater

Het project ‘Afvalwaterbehandeling met wilgen: een nature-based solution’ van Aquaduin werd bekroond met de Blue Innovation Captain-award. In dit project gebeurt er onderzoek naar het potentieel van wilgenvelden om afvalwater verder op te zuiveren. Dit kan helpen om het structureel tekort aan water in België aan te pakken.

Drijvende funderingen

Ten slotte ging ‘Moray Base’ van MULTI.engineering aan de haal met de Inspirational Blue Wave-award, die door het publiek uitgereikt werd. Dit project betreft een innovatief concept voor een drijvende fundering voor offshore windmolens.

De winnaars worden een jaar lang in de kijker gezet op diverse evenementen en mogen gebruikmaken van een uniek Blue Innovation Awards-logo.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.