Trees,Are,Growing,On,Circuit,Board,Technology,Innovations.,Digital,Convergence

’75 procent bedrijven omarmt duurzaamheid in datacenters tegen 2027′

Gartner voorspelt dat duurzame datacenters snel de norm zullen worden. 75 procent van de organisaties zal tegen 2027 een duurzaamheidsstrategie hebben.

In 2022 had slechts vijf procent van alle organisaties een duurzaamheidsstrategie voor het datacenter. Tegen 2027 moet zo’n strategie volgens Gartner echter de norm worden. Het analistenbureau verwacht dat tegen dan 75 procent van de bedrijven zo’n strategie heeft. Duurzaamheid werpt bovendien z’n vruchten af in andere domeinen, klinkt het, en moet organisaties beter wapenen tegen disrupties.

milieuvriendelijke keuzes

Gartner baseert zich voor zijn beweringen op een bevraging bij 221 respondenten uit Noord Amerika, Europa en Azië, uitgevoerd eind 2022. 42 procent zegt dat milieuvriendelijke keuzes de groei van het bedrijf mee aanwakkeren en 29 procent ziet strategische waarde in nieuwe samenwerkingen. Volgens het rapport moeten bedrijven niet enkel reageren op nieuwe regels, maar die als een opportuniteit zien om te innoveren en nieuwe groeikansen te ontdekken.

lees ook

Zweedse internetprovider wil datacenters aandrijven met kernenergie

De groei in het belang van duurzaamheid in het datacenter komt voor een stuk van CIO’s die de verantwoordelijkheid doorgeven naar de mensen die instaan voor de infrastructuur. Dat vertaalt zich vaak in meer uitgaven aan duurzame oplossingen, maar er zijn andere opties met meer voorbeelden.

Minder kopen

Zo kan je ook gewoon minder technologie kopen. Door de levenscyclus van hardware uit te breiden, is er minder nood aan transport en minder afval. Het is ook een goed idee om de beschikbare opslag zo goed mogelijk te gebruiken. Gartner denkt dat het zo mogelijk is om tot 60 procent kosten te besparen. Die aanpak heeft volgens ons toch ook een keerzijde, aangezien oudere hardware vaak meer stroom verbruikt dan nieuwe.

Gartner denkt verder dat een duurzaamheidsstrategie een goede katalysator is om groei te stimuleren en nieuwe oplossingen te bedenken. Er komt immers geld vrij om te investeren in nieuwe technologie, zoals AI en analytics. Tot slot merken de analisten op dat de levering van hardware nog steeds wispelturig gebeurt. Een langere levenscyclus van toestellen met een grotere focus op recyclage kan dat voor een stuk mitigeren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.