Sweco ontwerpt enorm batterij-opslagpark in België

Sweco gaat een van de grootste batterij-opslagparken in Europa ontwerpen voor GIGA Storage Belgium. Het Green Turtle-project, met een opslagcapaciteit van 2.800 MWh, moet helpen om hernieuwbare energie efficiënter te benutten en de afhankelijkheid van gascentrales in België te verminderen.

Het geplande batterijpark in Dilsen-Stokkem zal een vermogen van 700 megawatt hebben, wat overeenkomt met een opslagcapaciteit van 2.800 megawattuur. Dit is voldoende om het jaarlijkse energieverbruik van 385.000 huishoudens te dekken. Sweco zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de civiele en elektrotechnische aspecten van het park. De bouw start naar verwachting in de zomer van 2025 en moet afgerond zijn tegen 2028.

Het Green Turtle-project is bedoeld om overtollige wind- en zonne-energie op te slaan en beschikbaar te stellen op het net tijdens piekuren. Zo kan het park het gebruik van hernieuwbare energie optimaliseren en voorkomen dat windturbines en zonneparken worden afgeschakeld door overbelasting van het net.

Bijdrage aan de energietransitie

Volgens Joeri Siborgs, algemeen directeur van GIGA Storage Belgium, vormt de samenwerking met Sweco een belangrijke mijlpaal in het realiseren van de energietransitie. Het project speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van grootschalige energieopslag in Europa. Ook Sweco ziet de ontwikkeling als een fundament voor een veerkrachtig en duurzaam energiesysteem.

GIGA Storage Belgium wil tegen 2030 in totaal 3 GW aan batterijopslag realiseren in België, als onderdeel van hun bijdrage aan de toekomst van de Europese energievoorziening.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.