Microplastics textiel
Beeld: AEG

AEG introduceert nieuw product om wassen duurzamer te maken

Textiel is een van de belangrijkste bronnen van microplastic vervuiling. Door het wassen van kleding belandt er jaarlijks ongeveer een half miljoen ton aan microvezels in de oceaan. Om hier verandering in te brengen, introduceert AEG zijn nieuwe Microplastic Filter. De filter voorkomt voor 90% dat microplastic vezels van synthetische materialen tijdens het wassen in het afvalwater belanden. 

Consumenten zijn zich nog nauwelijks bewust van de plastics die vrijkomen door het wassen van kleding. Zo weet 73% van de volwassenen niet dat polyester – de meest gebruikte vezelsoort in kleding- eigenlijk gemaakt is van plastic. We zien vergelijkbare cijfers bij andere kunststofvezels: 70% van de volwassenen weet niet dat nylon een plasticvezel is en 64% labelt acryl niet als plastic. Uit studies blijkt dat tot 64% van de nieuwe kleding van plastic is gemaakt. Slechts 4% van de ondervraagden wist dit te schatten. Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek dat AEG deed onder 15.000 volwassenen in 15 Europese landen. 

Alleen al door het wassen van kleding produceren huishoudens tot wel twee plastic zakken met microplasticvezels per jaar. Uit één lading wasgoed ontstaan tot maar liefst 700.000 microvezels. Al deze wasbeurten bij elkaar zorgen jaarlijks voor een half miljoen ton microplastics in onze oceanen. Ter vergelijking: dat staat gelijk aan bijna drie miljard polyester overhemden. Omgerekend komen er tot wel vier overhemden per Europeaan jaarlijks in de oceaan terecht. 

Microplastic Filter moet microvezels uit kleding tegenhouden

Om het aantal microvezels dat in het riool terechtkomt te beperken, introduceert AEG zijn nieuwe AEG Microplastic Filter. Volgens het bedrijf houdt dit filter 90% van de microplasticvezels van synthetische materialen tegen die normaal tijdens het wassen in het afvalwater zouden belanden. Het filter past op alle AEG-, Electrolux en Zanussi-wasmachines en kan aan beide kanten van de machine worden bevestigd. 

“We zijn zo gewend geraakt aan de term ‘synthetisch materiaal’ dat de meesten van ons uit het oog zijn verloren dat die materialen vooral uit plastic bestaan”, beweert Sarah Schaefer, VP Duurzaamheid (Europa) binnen AEG. Schaefer geeft toe dat synthetische materialen veel voordelen hebben, maar benadrukt dat we er zorgvuldiger mee moeten omgaan om de plasticvervuiling van onze rivieren en oceanen te verminderen. 

Andere manieren om microplastics uit kleding tegen te houden

Het filter van AEG is een manier om te zorgen dat er minder microplastics in het afvalwater terecht komen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die we kunnen doen. Zo helpt het ook om minder vaak te wassen en alleen volle machines te draaien. Je bespaart op deze manier meteen op je stroomgebruik. 

Nog een manier om vervuiling door kleding tegen te gaan, is kleding vaker te dragen. Kledingstukken worden gemiddeld na tien keer dragen weggegooid. In plaats daarvan is het beter om te investeren in een duurzame garderobe. Kies daarbij bij voorkeur voor materialen die geen microplastics bevatten, zoals biologisch katoen, bamboelinnen, lyocell, tencel en wol. Gelukkig stappen steeds meer bedrijven af van het gebruik van synthetische materialen in kleding. Zo maakt het bedrijf Iron Roots zelfs sportkleding zonder plastic in de stof. 

Verder helpt het om op lagere temperatuur te wassen. Uit onderzoek blijkt dat er bij wassen op 40 °C en hoger meer microvezels vrijkomen dan bij wassen op lagere temperaturen. De meeste moderne wasmachines wassen bij 30 °C ook perfect schoon, dus het is vaak niet nodig om op hoge temperatuur te wassen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.