Zonnepanelen recycleren

Afgedankte zonnepanelen zijn binnenkort veel geld waard

Onderzoeksbureau Rystad Energy verwacht dat de waarde van recycleerbare materialen in zonnepanelen de komende jaren exponentieel gaat groeien. Dat is enerzijds te danken aan de groeiende vraag naar zonne-energie, anderzijds aan de verwachte schaarste in grondstoffen. Technologische vooruitgang zal het bovendien gemakkelijker maken om waardevolle materialen te recupereren.

De vraag naar onderdelen van gerecycleerde fotovoltaïsche (PV) panelen gaat de komende jaren de lucht in schieten. De redenen: de verwachte stijging van het aantal installaties van zonnepanelen en de bijhorende schaarste van materialen. Een analyse van Rystad Energy toont aan dat recycleerbare materialen van PV-panelen aan het einde van hun levensduur meer dan 2,7 miljard dollar waard zullen zijn in 2030. Vandaag is dat slechts 170 miljoen dollar. De trend gaat de komende decennia alleen maar versnellen, tot 80 miljard dollar in 2050.

Lange weg

PV-recycling heeft nog een lange weg te gaan maar wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de energietransitie. Zonne-PV-afval zal naar verwachting groeien tot 27 miljoen ton per jaar in 2040. Teruggewonnen materialen van afgedankte panelen zullen tegen 2040 goed zijn voor 6% van de investeringen in zonne-PV. Vandaag is dat slechts 0,08%.

“Stijgende energiekosten, verbeterde recyclingtechnologie en overheidsregulering kunnen de weg vrijmaken voor een markt waar meer kapotte zonnepanelen richting recycling gaan in plaats van richting dichtstbijzijnde stortplaats. PV-panelen recycleren kan operators helpen kosten te besparen, problemen in de toeleveringsketen te overwinnen en de kans te vergroten dat landen hun doelstellingen voor zonnecapaciteit halen”, aldus Rystad Energy-analist Kristin Stuge.

lees ook

Europese productie van wind en zonne-energie overtrof voor het eerst die van aardgas

Polysilicium

De paneelcomponenten met de hoogste waarde zijn aluminium, zilver, koper en polysilicium. Zilver is goed voor ongeveer 0,05% van het totale gewicht, maar maakt 14% uit van de materiële waarde. Polysilicium wordt gegenereerd via een energie-intensief proces en dat vertaalt zich in de relatief hoge terugverkoopprijs. Het grootste materiaalvolume is glas, goed voor een hoog recyclingpercentage maar een relatief lage inruilwaarde.

De eerste stap om PV-panelen te recycleren is ze demonteren. Het aluminium frame en de aansluitdoos worden gescheiden van het paneel, in stukken gemalen en gesorteerd op materiaal. Er zijn al PV-demontagemachines op de markt en dankzij nieuwe technologieën zullen er nog meer fabrikanten opstaan.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.