Beehome van Beewise bijen redden

Allereerste robot-imker snelt bijen te hulp

De honingbij heeft het moeilijk. Aanleiding genoeg voor een Israëlische start-up om daar iets aan te doen. Door ervaring in zowel de bijenteelt als technologie te combineren, ontstond de Beehome, de allereerste autonome bijenkorf met een geïntegreerde robot-imker.

Klimaatverandering, pesticides en ziektes: het voortbestaan van de honingbij ligt al jaren onder vuur. En dat terwijl de mensheid het beestje hard nodig heeft voor de bestuiving haar voedsel.

In de bijenteelt is er sinds de uitvinding van de eerste door mensen gemaakte bijenkorf weinig veranderd. Die status quo van 170 jaar is nu ten einde. Commerciële imker Eliyah Radzyner en serie-ondernemer Saar Safra richtten samen Beewise op, een start-up met robotbijenkorven. De bouw van de kasten was een huzarenstukje: bijen laten zich niet zomaar dicteren waar ze moeten wonen maar hebben specifieke voorwaarden nodig om zich thuis te voelen.

Twee miljoen bijen

De volledig geautomatiseerde mobiele bijenkorf Beehome moet bijen betere overlevingskansen bieden zodat hun aantallen opnieuw kunnen toenemen. Een Beehome herbergt maximaal 48 bijenkolonies – goed voor een tot twee miljoen bijen. De korf monitort de kolonies 24/7.

De verzamelde gegevens kunnen bijen op grote schaal redden. Hebben ze bijvoorbeeld geen voedsel meer, dan kan de kast ze voeren. Is het buiten te warm of te koud, dan wordt de temperatuur van de korf aangepast. Ook de vochtigheid is een punt van aandacht. De constante monitoring en slimme technologie detecteren verder bedreigingen zoals parasieten en pesticiden.

De Beehome neemt 97 procent over van wat een imker zou doen, en dat automatisch en vaak autonoom. Honing wordt automatisch geoogst. Is de container in de kast vol, dan krijgt de imker een seintje. In de container kan bijna 380 liter honing.

Leren via de cloud

Imkers kunnen hun kasten via een app op afstand beheren, op basis van gegevens over hun kolonies. De artificiële intelligentie leert van de acties van de imkers. Doet een imker een bepaalde ingreep, dan associeert de gerobotiseerde kast dat met bepaalde omstandigheden. Wanneer diezelfde omstandigheden zich opnieuw voordoen, beveelt de robot dezelfde ingreep aan. De kast leert via de cloud van alle andere Beehomes.

Volgens Beewise verminderen de Beehomes de bijensterfte met 80 procent terwijl ze de opbrengsten met minstens 50 procent verhogen. De kasten zijn momenteel alleen beschikbaar op de Noord-Amerikaanse markt en zijn bestemd voor professionele imkers.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.