Amerikaanse onderzoekers ontdekken manier om PFAS af te breken

PFAS zijn chemische verbindingen door de mens gemaakt die moeilijk afbreekbaar zijn. Onderzoekers aan de Californische Riverside Universiteit hebben een tweeledige manier gevonden om sommige van de stoffen uit de PFAS-familie te vernietigen in water.

Poly- en perfluoralkylstoffen, gemakkelijkheidshalve PFAS, vormen een groeiende vervuiling omdat ze nauwelijks afbreken en zich zo ophopen in de natuur. PFAS zijn een familie van duizenden varianten aan chemische verbindingen en worden daarom ‘forever chemicals’ genoemd. Het gaat om gefluoreerde koolstofatomen die bijzonder robuust zijn en net daarom voor onbepaalde tijd in het milieu blijven.

Tweeledig proces

Als het van de Amerikaanse onderzoekers afhangt, dan is de tijd van de ‘eeuwige chemicaliën’ voorbij. Zij zijn namelijk een methode op het spoor om bepaalde soorten PFAS, meer bepaald PFOA en PFOS, te vernietigen en het water te zuiveren, schrijft IPS news. De wetenschappers zelf spreken van een duurzame techniek die bestaat uit twee delen. Eerst pompen de onderzoekers waterstof in het water om de moleculen meer reactief te maken. Daarna jagen ze sterk ultraviolet licht door het water.

Dankzij dat een-tweetje slagen de onderzoekers er in om de ijzersterke fluor-koolstofverbindingen op te breken. Het zijn net die verbindingen die de stoffen zo persistent maken in het milieu. ”De PFAS vallen uit elkaar in kleinere, onschadelijke stukjes en er worden geen ongewenste bijproducten of onzuiverheden gegenereerd”, schrijven de onderzoekers in het Journal of Hazardous Material Letters.

lees ook

Makkelijker methode om PFAS af te breken

Duurzame techniek

“Het voordeel van deze technologie is dat ze zeer duurzaam is”, vult universitair hoofddocent Haizhou Liu aan. “Na de interactie wordt het waterstof gewoon water.” Dat is uiteraard goed nieuws voor het milieu want PFAS worden al decennia lang gebruikt in allerhande toepassingen. Hun eigenschap om hitte, water en vetten te weerstaan, maakt de stoffen populair in tal van toepassingen. Denk maar aan kookgerei met antiaanbaklaag, schoonmaakmiddelen maar ook voedselverpakkingen en verven.

Verschillende studies brachten ook heel wat negatieve bijwerkingen van PFAS aan het licht. Het feit dat de stoffen niet afbreken in de natuur is er één van. Maar ook blootstelling aan verschillende PFAS is in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals een verhoogd risico op prostaat-, nier- een teelbalkanker. Blootstelling kan ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid of verhoogde bloeddruk bij zwangere vrouwen, ontwikkelingsproblemen bij kinderen, laag geboortegewicht en versnelde puberteit.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.