Amper 1 op 3 passagiers wil extra betalen voor vluchten met een lagere uitstoot

Een enquête van Wizz Air toont aan dat 71% van de ondervraagde passagiers gelooft in de positieve impact van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) op de luchtvaart, terwijl slechts 45% hier vooraf bekend mee was. Dit onderzoek volgde op een reeks SAF-proeven in samenwerking met Airbus, Moeve en Charleroi Airport.

Wizz Air voerde meer dan 50 testvluchten uit met een mengsel van SAF en traditionele kerosine. SAF kan de CO₂-uitstoot over de hele levenscyclus met 90% verminderen. De proeven kaderen binnen de RefuelEU-wetgeving, die vanaf 1 januari 2025 een minimumgebruik van SAF oplegt voor alle vluchten vanuit EU-luchthavens.

Uit de enquête blijkt dat 58% van de passagiers bereid is hun reisgedrag aan te passen om ecologische redenen, maar slechts 36% wil extra betalen voor vluchten met een lagere uitstoot. Daarnaast wist 74% niet dat het gebruik van SAF binnenkort verplicht wordt. Volgens 72% is overheidssteun noodzakelijk om de productie van SAF op te schalen en betaalbaar te maken.

Tijdens een rondetafelgesprek op Charleroi Airport bespraken luchtvaartexperts de bevindingen en de uitdagingen rond SAF. Airbus pleit voor meer investeringen om de beschikbaarheid en betaalbaarheid te verbeteren. Moeve benadrukt dat samenwerking tussen industrie en overheden cruciaal is om de transitie te versnellen.

Toekomstige stappen

Wizz Air en Charleroi Airport blijven inzetten op de integratie van SAF in hun operaties. Charleroi Airport onderzoekt samen met SOWAER en de Waalse overheid mogelijkheden voor een lokale SAF-productie-eenheid. Dit moet bijdragen aan een duurzamere luchtvaart en de afhankelijkheid van traditionele kerosine verminderen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.